Så blev Jean-Pierre Barda hetero-stylad

I TV3:s succéserie Fab 5 får varje vecka fem homosexuella män uppgiften att få ordning på mer eller mindre sluskiga heterokillar.
Aftonbladet vände på fördomarna och gav två straighta killar uppgiften att hetero-styla artisten, stylisten och öppet homosexuelle Jean-Pierre Barda. Här är resultatet.

Resultatet Kläderna:”Jag är helnöjd. Han bär helt klart upp de kläder jag valt ut åt honom”, säger Jimmy Panagiotopoulos. Håret: ”Det känns bra. Vi har gjort något nytt, lite manligare, men ändå behållit hans egen stil. Hade jag fått fria händer hade det blivit lite annorlunda”, säger Hasse Nilsson. Jean-Pierre, känner du dig mer hetero nu? ”Självklart blir man mer medveten om sin hållning och rör sig därför mer manligt när man har kostym. Man får ett ehlt annat rörelsemönster. Det är precis som när man sätter på sig en korsett. Då blir man mer medveten om hur man rör sina höfter.” Har du lärt dig något? ”Jag tycker att alla ska unna sig yxen att lyssna på kunnigt folk som dessa herrar. jag kanske inte tar till mig allt, med en del”. (Alla kläder kommer från Götrich skrädderifirma.)
RELATIONER

Fab 5 har gjort stor succé i USA.

Alla vill ha tips om allt från mode till frisyrer av de fem gayoraklen.

Men skulle det fungera i Sverige?

- Tveksamt. Svenska bögar är för straighta, säger Jean-Pierre Barda.

Före hetero-stylingen: Kläder: Svarta träningsoverallsbyxor, uppknäppt svart skjorta, svart ribbstickad väst, svart kavaj, svarta skinnskor, 80-talsträningshandskar.

I programmet bjuder grabbarna i Fab 5 mycket på sig själva och är inte sena med att såga sina offers kläd- eller matvanor.

De sticker ut och har enormt självförtroende på sina respektive områden. Det gör att gaytidningen QX:s chefredaktör Anders Öhrman inte tror att det skulle gå att göra ett liknande program med svenska bögar.

- Nej, vi är nog lite för tråkiga. Vi vill inte sticka ut mer än vanliga Svenssons, säger han.

Och han får medhåll av Jean-Pierre Barda.

- Att det är skillnad i USA beror nog på att de har stött på ett starkare politiskt och religiöst motstånd än vad vi har gjort i Sverige. Det har gjort att de kanske har ett större behov av att märkas, säger han.

Är svenska gaykillar tråkiga när det gäller mode?

- Ja och nej. Jämför man med i USA är vi det. Här i Sverige har jantelagen stor betydelse även inom gayvärlden.

- Men sen är det också så att svenska heterokillar har mycket bättre koll på mode än amerikaner och det gör att gaykillar utmärker sig mindre här.

Så blev Barda hetero-stylad.

Nils Olauson