- Det slutade inte att blöda

Karin fick abortpillret Cytotec - trots att det inte är godkänt

RELATIONER

Karin, 36, fick akuta smärtor och kraftiga blödningar efter sin abort.

- Jag blödde stora pölar på golvet och blev bara svagare och svagare, min mamma trodde jag skulle dö, säger hon.

Foto: ULF HÖJER
VILL VETA VAD SOM HÄNDE 36-åriga Karin gjorde förra året en abort med abortpillret Cytotec. När hon kom hem från sjukhuset började hon blöda kraftigt och fick svåra kramper i magen. - Det var det mest otäcka jag varit med om, säger hon.

I förrgår berättade Aftonbladet om Holly Patterson som avled efter att ha gjort abort med ett piller som i Sverige kallas Mifegyne och används av 10 000 svenska kvinnor varje år.

- Jag läste artikeln och fick hjärtklappning. Jag råkade ut för samma symptom för ett år sedan. Det var det mest otäcka jag varit med om, säger Karin.

Kramper

Hon kände igen tabletterna i tidningen från sin abort vid Danderyds kvinnoklinik. Överläkare Christian Falconer bekräftar att det är just Mifegyne och Cytotec som de använder där.

Efter behandlingen kände Karin kraftiga kramper i magen och när hon kom hem började hon blöda kraftigt. Det slutade inte och hon fick panik. Karin återvände till sjukhuset på kvällen och undersöktes.

"Hade otur"

- De sa att jag hade otur och att det kan bli så här även om det inte är vanligt. Sjuksköterskan på kvinnokliniken sa att Socialstyrelsen inte har godkänt Cytotec som abortpiller, men att jag skulle ta dem ändå. Det kändes konstigt. Lite dubbla budskap.

- På gyn-mottagningen sa de att det var så väldigt bra. De förskönade verkligen det hela.

En farlig situation

Karin har fortfarande frågor om vad som hände med hennes kropp.

- Jag har försökt lägga det här bakom mig, men när jag såg artikeln kommer allt tillbaka. Jag

vill gärna veta vad som hände.

Enligt Christian Falconer är Cytotec godkänt som preparat men inte för just aborter. Han säger att grundsubstansen är mycket välbekant och har varit godkänd för aborter i mer än tio år.

- Det spelar ingen roll att det är just märket Cytotec, det är samma ämne som vi använt förr.

Visste du att en flicka nyligen dött i samband med den här typen av abort?

- Nej, men det kan jag tänka mig. Det är en potentiellt mycket farlig situation. I cirka fem procent av fallen blir det problem med blödningar och infektioner.

Fotnot: Karin heter egentligen något annat.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Jens O Pettersson