Därför blir vi kära

Forskare: Så reagerar hjärnan på förälskelse

RELATIONER

Fjärilar i magen, lyckorus eller kanske till och med besatthet – de flesta av oss vet hur det känns att vara förälskad. Men vad är det egentligen som gör att vi blir kära och vad händer inom oss? En grupp amerikanska forskare kan ha svaret, de har nämligen upptäckt hur hjärnan reagerar på kärlek.

Foto: Katrin Jakobsen
En grupp forskare har studerat vad som händer i hjärnan när vi blir kära.

Forskarna lät 17 unga förälskade män och kvinnor genomgå en magnetkameraundersökning av hjärnan. Testpersonerna fick dels se en bild på personen de älskade, och dels se en bild på en vän som de var neutrala mot. Forskarna upptäckte att intensivt romantiska känslor var kopplade till aktivitet i den högra hjärnhalvan som har höga nivåer av dopamin, skriver BBC News online.

Dopamin är en kemisk substans i hjärnan som skapar känslor av tillfredställelse och njutning. Höga nivåer kopplas till ökad energi, vinnarinstinkt och lyckorus. Forskarna upptäckte också förändrad aktivitet i andra delar av hjärnan, bland annat den del som även påverkas av chokladätning.

Skillnad mellan könen

Det fanns också skillnader mellan könen. Kvinnorna visade mest aktivitet i de delar av hjärnan som är kopplade till belöning, känslor och uppmärksamhet. De flesta av männen i studien visade mer aktivitet i de delar som behandlar synintryck, bland annat de som kopplas till sexuell upphetsning.

– Vi tror att den romantiska kärleken har utvecklats från de nätverk i hjärnan som uppstod i samband med däggdjurens fortplantning, säger dr Helen Fischer från Rutger University till BBC News online.

– Hjärnans vägar för attraktion mellan kvinnor och män utvecklades eftersom två partners måsta hålla ihop tillräckligt länge för att kunna fullfölja sin plikter som förälder.

Jenny Lindblom