Kvinnor har förmögenheten i garderoben

Studie: Genomsnittskvinnan äger kläder och skor värda 32 000 kr

RELATIONER

Vi lägger ner allt mer pengar på kläder. Och kvinnor är den grupp som köper mest. En av sex kvinnor äger kläder och skor för 60 000 kronor, visar en stor brittisk undersökning.

Carrie och gänget i tv-serien ”Sex and the city” är kända för att de gillar att shoppa. Gärna dyra skor i 3 000-kronorsklassen.

Det brittiska försäkringsbolaget More Than Homes har intervjuat 2 600 kvinnor. Studien visar att kvinnor i genomsnitt äger kläder och skor för 32 000 kronor. Någon liknande undersökning har inte gjorts i Sverige, men enligt Statistiska Centralbyrån köper en singelkvinna utan barn kläder och skor för 9 900 kronor om året. Motsvarande singelkillar shoppar för 7 800 kronor.

– Det är svårt att generalisera, och är förstås väldigt olika i olika grupper säger Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet, till aftonbladet.se.

Men även om svenskar traditionellt är mycket prismedvetna har det de senaste åren blivit en trend att köpa riktigt dyra märkeskläder berättar hon.

– Varumärket har blivit allt viktigare. Det finns en viss grupp människor som vill köpa dyra lyxvaror, och är beredda att betala för att kunna ha vissa märken. I Stockholm har det öppnat butiker som inte funnits tidigare, till exempel Louis Vuitton och Hugo Boss.

Narcissism

Och faktum är att vi köper allt mer kläder. Förra året såldes det kläder, skor och accessoirer för 64 miljarder i Sverige, enligt Sko- och textilhandlarna. Och hittills i år har föräljningen ökat med fyra procent.

– Det finns ett narcissistiskt drag i det här. Kläder betyder mycket för uppfattningen om en själv, och kan få en att känna sig stärkt. Och alla gillar ju att byta kläder ofta. Ofta handlar det inte om att visa sig för andra, det räcker med att stå ensam framför spegeln för att tillfredställa sin självkänsla, säger Angela Rundquist, fil doktor i etnologi.

Att just kvinnor lägger ner mer pengar än män på sin garderob är ingen nyhet, berättar Angela Rundquist.

– Det är en företeelse som har djupa historiska rötter. En kvinnas garderob har alltid varit mer påkostad än mannens. Tidigare handlade det om att visa upp vilket stånd eller klass man tillhörde.

Återanvänds

Men även om det är så att vi köper mycket kläder, tycker Lotta Ahlvar att slit-och-släng-mentaliteten inte finns längre. I stället för att slänga kläder man inte vill ha längre, är det många som lämnar dem till insamlingar eller second hand-butiker. På så sätt återanvänds kläderna.

– Det är inte längre tabu att handla begagnade kläder. Vissa handlar secon hand för att det är chict, andra för att det är billligt. Hur som helst ger det en bra möjlighet att förändra garderoben, och samtidigt kan kläderna komma till nytta igen, säger Lotta Ahlvar.

Jenny Lindblom