Därför dumpar din partner dig

Olikheter kan få din relation att rasa

ETT HATAT EX I nya svenska filmen "Om jag vänder mig om" kan Anita (Ann Petrén) inte glömma att maken Olof (Peter Andersson) lämnade henne för en yngre sjukgymnast (Sanna Krepper). Här torterar hon honom, fylld av hatkänslor.
RELATIONER

Han trivs på landet, hon älskar storstadspulsen.

Han tror på Gud, hon är astrolog.

Det som kan verka charmigt i början kan leda till katastrof.

- Många gör slut för att de inte kan handskas med olikheter, säger psykolog Ulf Åkerström.

I den nya svenska filmen "Om jag vänder mig om" knakar det i förhållandena:

Olof och Anita är skilda sedan tre år. Hon är rasande för att han träffade en annan. Han menar att hon inte brydde sig om honom utan det materiella, som bilen och golfresor.

Rickard och Agnes förhållande rasar ihop totalt. Hon får veta att han varit otrogen och ljugit om sitt jobb. Hon är bitter för att hon anpassat sitt liv efter hans.

Anders jobbar så mycket att han aldrig hinner träffa sin familj. Han förstår inte allvaret när hustrun tar upp det. Hon är desperat, men han säger: "Så farligt är det inte."

Psykologen Ulf Åkerström har jobbat med familjeterapi i många år. Han säger att det finns ett övergripande skäl till att människor gör slut: att de inte kan hantera varandras olikheter. Trots att det kanske var dem de föll för i början.

- Många har svårt att ta itu med skillnader på ett konstruktivt sätt. Det kan gälla olika syn på sådant som pengar, sex, ordning och barnuppfostran. Det avgörande är inte hur stora olikheterna är, utan attityderna till dem.

Försök inte göra om varandra

En del par uppskattar varandras olikheter. De är nyfikna på varandra. De försöker förstå den andres synsätt och är villiga att kompromissa.

Men andra vill göra om varandra. Det slutar ofta med att någon eller båda känner sig kränkta och inte sedda. Tigande drar de sig tillbaka känslomässigt eller börjar bråka om småsaker. När de väl kompromissar känner de sig arga efteråt.

- I den situationen kan man vara ett lättfångat byte för sin lust att utforska andra, och det slutar med otrohet, säger Ulf Åkerström.

Är otrohet ofta det verkliga skälet till att det tar slut eller är förhållandet dåligt innan?

- En otrohet säger ändå något om relationen - dels om lusten, dels att en person faktiskt bestämmer sig för att inte bara se det som en impuls utan tar steget.

Enligt Ulf Åkerström reagerar kvinnor och män olika när ett förhållande blir dåligt.

- Kvinnan tar ofta större ansvar för den känslomässiga relationen och vill prata. Mannen har en större tendens att bita ihop och tänka på det praktiska och ekonomiska som binder dem samman. Han kan tycka att hon tjatar om förhållandet.

Allt blir tydligare när man får barn

Det finns något som både kan vara ett kitt för paret, men också kan dränka det som var kärlek i bråk och hushållsbestyr: barn.

- Det finns en klar topp i skilsmässofrekvensen när par har ett barn på omkring 18 månader. Med barn krävs mycket mer när det gäller att hantera varandras olikheter, till exempel angående barnuppfostran och vem som ska ta ansvar för vad hemma. Allt blir tydligare då. Men om man lyckas få ihop det på ett bra sätt djupnar relationen och man lär sig något av varandra.

Även om yngre generationer inte lägger ner lika mycket möda på att hålla ihop som de äldre, så tycker Ulf Åkerström att det är mycket sällan som kärlekspar ger upp lättvindigt.

- Folk är beredda att slita ganska mycket för en nära parrelation, även om livslång monogami blir alltmer sällsynt. Jag är ingen moralgubbe, men en långvarig kärleksrelation behöver en del arbete. Det arbetet kan vara väldigt kul! Det kan vara att prata och utvecklas.

Men - säger Ulf Åkerström - ibland är det trots allt bättre att gå skilda vägar.

Läs också

Vad skulle få dig att göra slut?

”Separation är ingen utväg”

David Bergbom, 22, handläggare på CSN och hustrun Melinda Bergbom, 21, mammaledig, från Kiruna och gifta sedan 1 1/2 år:

"Lögner och otrohet"

Anette Sarkassian, 26, arbetssökande och Niklas Larson, 22, vårdare i hemtjänsten, från Järfälla och tillsammans sedan fem månader:

”Man anpassar sig med åren”

Maria Wiktorson, 78, och Östen Wiktorson, 79, pensionärer, Stockholm:

Cecilia Gustavsson