Oops, kan Madonna rädda dig, Britney?

Efter kärleks- skandaler, utvik och kollapser - nu är plastmamman sista hoppet

1 av 9 | Foto: ap
Kyssen Augusti 2003: Madonna och Britney stjäl rampljuset när de förenas i en kyss på MTV-galan. Moralisterna i USA rasar.
RELATIONER

Britney Spears var hela världens sockersöta popprinsessa.

Men allas älskling hamnade i trubbel. Ryktena om matmissbruk och snabba kokainsnortar på damtoaletten florerade. Fansen svek.

Nu är Britney tillbaka. Starkare än någonsin.

Räddad av Madonna.

En kyss - och Britney Spears var tillbaka i matchen.

För vem minns vem som egentligen vann vad på årets Video music award-gala? Snacket och rubrikerna handlade ju om Britney Spears våta tungkyss med Madonna.

Och det slutar inte där. I veckan kom Britneys nya album. Och på hennes nya hett snurrande hit, "Me against the music" bryter Madonnas kända röst in och sjunger med.

"Hey Britney, you say you wanna loose control""

Madonna är en stor förebild för Britney.

- Jag brukade dansa runt i mina korta toppar och sjunga och drömma om att jag var hon, säger Spears i en intervju i amerikanska tidningen Newsweek.

Men Madonna är mer än en idol.

Med sin erfarenhet har hon klivit in i Britneys liv och karriär och gett den forna tonårsprinsessan en helt ny status, som - om allt går rätt - kommer att skänka Spears en ny, vuxnare publik.

Ett alldeles lysande pr-knep, säger cynikerna.

De självutnämnda Hollywood-freudianerna skulle gå längre än så, och prata om "stjärnornas föräldraprojicering". Vi vanliga dödliga om plastmamme-syndromet.

Fenomenet är ingalunda nytt:

När omvärlden vacklar, karriärkarusellen snurrar i en hisnande fart och ingen i den aktuella närheten erbjuder det stöd man behöver.

Då kliver plastföräldern in. En erfaren kollega som har varit där själv och vet hur det känns att bli spyfärdig i karusellsnurrandet.

Kändishistorien är full av exempel: Michael Jackson och Liz Taylor är det mest klockrena.

Men få har hotats av en sådan stor krasch som Britney Spears. Förra året, som nog lär vara det värsta i Spears liv, tog hon ett brejk.

Hon skulle passa för alla

Olyckskorparna kraxade om att det var slutet på Spears-eran, för hon skulle inte vara den första ex-barnstjärna som inte klarade trycket. Och Britney hade en tyngre kvarnsten kring halsen än de flesta andra stjärnor - sin egen image.

Britney Spears hade en förpackning som skulle tillfredsställa alla läger. Hem och skola-gänget - och de hormonstinna tonåringarna.

Med tindrande bruna ögon förklarade hon i intervju efter intervju hur hon älskade sin familj, sina fans och Gud. Likaså om hon skulle "spara" sig tills den rätte dök upp.

- Jag ber till Gud varje kväll. Det ger mig styrka och lugn efter en stressig dag, sade Spears till Aftonbladets reporter i en intervju för tre år sedan. Jag skriver dagbok och efter det ber jag till Gud. Det fungerar som terapi.

I en annan intervju med Aftonbladet sade Spears:

- Jag har hög moral. Jag tror inte på sex före äktenskapet. Jag tror inte på droger eller ens cigaretter. Jag tror på Gud.

Kollapsade bakom scen

Men så började de dåliga tiderna. Plattan "Britney" sålde inte lika bra som de tidigare albumen. Tidningarna skrev sig trötta på hennes förhållande med Justin Timberlake, en annan ex-barnstjärna. Man pratade om ätstörningar när hon kollapsade bakom scenen under USA-turnén.

Anonyma vittnen berättade i en amerikansk tidning om hur stjärnan drog i sig kokain på damtoaletten på krogen South Beachs Crobar i Miami.

- Regn lögn, kontrade Britney och kallade in sina advokater.

"Ett liv utom kontroll"

Förhållandet med rockstjärnan Fred Durst resulterade bara i djupare misär. Han läckte som ett såll om sina eskapader med Spears.

- Hon har ett liv som Michael

Jackson, det är utom

kontroll, sade Durst. Människorna omkring henne" de drar i henne och de är fulla av skit. Det är nästan som om hon inte kan se vad som är verkligt och vad som inte är det.

Det Britney Spears sade sig stå för i början av karriären hade nu vänts helt emot henne. Och fansens intresse började svalna. Vid två tillfällen blev hon till och med utbuad.

Britney tog en paus

Hon svarade med att ta en paus i karriären - och nu är hon tillbaka. Med Madonna vid sin sida. Förutom att den erfarna megastjärnan, som själv varit med om ett och annat, sjunger med på Britneys första singel, deltar hon också i videon och pussar Britney på Video music award-galan.

Att hon påverkat Britney på flera plan är uppenbart. I intervjun i Newsweek berättar Britney om sitt nya intresse: mystikreligioner. Däribland kabbala. Och det är ju ingen nyhet att Madonna varit en hängiven kabbala-anhängare de senaste åren. Att Madonna tog Britney under sina vingar visade hon tidigt, genom att uppträda i en specialgjord t-shirt med Britneys namn på i silver.

Men det är främst Britney som vinner på relationen:

- Det är en stor ära att få vara med Madonna, säger Britney till MTV. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Titta, vi har också plastföräldrar

Titta, vi har också plastföräldrar

Ulrika Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM