Glöm terapi – nu litar vi på våra livlinor

När det krisar och gör ont finns de självklart där och stöttar – livlinorna. För Aftonbladet berättar Nina Inhammar, Kim Kärnfalk och tre andra kända kvinnor om sina absolut viktigaste vänner.

Foto: Börje Thuresson
Nina gillade inte Kims kaxiga attityd. Idag hänger de ihop som ler och långhalm. ”Vi är varandras största beundrare”, säger Friendsstjärnorna.
RELATIONER

 De påminner om Piff och Puff, Disneys två tjattrande ekorrar. De talar snabbt, fyller i varandras meningar och hakar på varandras gester. När Kim Kärnfalk, 28, tar av sig sin vita stickade yllemössa, tar Nina Inhammar, 26, av sig sin svarta. Och när Nina brister ut i ett skratt hakar Kim på.

Att de två Friendssångerskornas första möte under repetitioner i Spanien för fyra år sedan var allt annat än hjärtligt är svårt att tro.

– Jag blev osäker på min roll när Kim kom in i gruppen, tre veckor efter mig. Hon gav ett kaxigt och självsäkert intryck. Och så var hon gapig och tog mycket plats, säger Nina.

Kim var å sin sida extremt avundsjuk på Nina.

– Jag tyckte att Nina var så himla duktig och tog ut min prestationsångest på henne, säger Kim.

Det blev en hel del bråk, tårar och sura miner. För att kunna fortsätta att arbeta tillsammans blev Nina och Kim tvungna att fatta ett beslut. Antingen skulle de fortsätta att vara kollegor och vänner eller också bara kollegor. Det var då Nina sa till Kim: Men jag tycker ju om dig egentligen! Och Kim sa till Nina: Och jag gillar ju dig med!

– Sedan dess har vi varit supertajta, säger Nina.

I december förra året gick Friends skilda vägar efter tre händelserika år. Efter splittringen stack Kim och Nina iväg på en gemensam semester till Thailand.

– Vi ville se om vi hade lust att umgås med varandra även när jobbet inte krävde det, säger Kim.

Väl hemma i Sverige bestämde de sig för att fortsätta jobba ihop. Duon ”Nina & Kim” bildades och inom ett halvår hade de ett nytt skivkontrakt. Men inte med mannen bakom Friends, skivbolagskungen Bert Karlsson.

– Vi bytte manager. Om Bert blev sur för att vi gick över till Bonnier Music? Det får du fråga honom om. Vi fick hur som helst inget nytt erbjudande från honom, säger Kim.

När Söndag träffar de två schlagersångerskorna har Nina just flyttat ut från Kims lilla etta på trettiotre kvadrat och in i ett hyrt rum. Efter separationen från pojkvännen, skådespelaren Anton Körberg, hade Nina ingenstans att ta vägen. Var skulle hon bo om inte hemma hos Kim?

– Kim är så stark... Vi pratade och pratade. Och så lagade Kim supergod mat åt mig varje dag!

Kim brister ut i ett skratt:

– Nina kunde komma hem och ropa från hallen: Hallå vad blir det för käk? Då undrade jag om vår relation gått väl långt.

Så blir hon allvarlig.

– Hm, jag vet inte om jag är så stark som Nina säger. Men jag skärper mig när någon mår dåligt. Jag hade min största kris när min mormor gick bort för tre år sedan. Då fanns Nina där för mig. När en av oss har det jobbigt blir vi tajtare än någonsin.

Radarparet från Friends har mycket gemensamt. De har samma humor, tycker om att umgås med folk och glömmer lätt saker. Men här finns också olikheter.

– Kim tar utmaningar som jag aldrig skulle ta. Hon har inga problem med att hålla föredrag för många människor och är inte ett dugg konflikträdd. Jag skulle vilja ha mer av hennes rättframma och självklara sätt, särskilt på scenen, säger Nina.

Kim suckar högt. Nina har alltid varit dålig på att lyfta fram sig själv, säger hon.

–Jag beundrar Nina. Hon har en stark vilja att utmana sig själv när det gäller skräck och fobier. Hon är till exempel extremt höjdrädd, ändå klättrade hon sex meter upp i en lina på Cancergalan, säger Kim.

De stöttar varandra i allt och månar om varandras integritet. Som när Ninas beryktade nakenbild kommer på tal. Den som hon bifogade i sin ansökan till Bert Karlsson. Genast är Kim där och försvarar Nina.

– Det är en bild som är tagen till en fotoutställning. Nina gick en konstutbildning och fotot var en illustration av det hon höll på med. Det är ju inga gynekologbilder vi pratar om, säger Kim.

Blir de aldrig ovänner?

– Jo, men sällan. Det kan handla om alltifrån vem som ska köpa frukost till vem som ska ta första sticket på en låt båda vill sjunga. Då kör vi alltid ”sten, sax och påse”. Det är den bästa konfliktlösaren som finns, säger Nina.

Skaffa dig en livlina!

En livlinas 7 bästa egenskaper

Nina Inhammar

Kim Kärnfalk

Nneka Amu