”Jag jobbade tio timmar om dan men fick aldrig extra pengar”

RELATIONER

Sofie, 22, från Estland, trodde att hon skulle ha tid att lära sig svenska. I stället tvingades hon jobba tio timmar om dagen.

Det innebar allt från att skrubba borden skinande rena till att vara den som leker med barnen.

”Innan var jag bara ledig efter klockan 21 på kvällarna, och då är det för sent för att göra något.

Jag bor i en familj med tre barn. Jag har gjort det mesta där hemma: strukit, städat, dammsugit, tvättat fönster, skrubbat borden, hämtat barnen på skolan och dagis, lekt med dem, lagat mat till dem...

Föräldrarna jobbar mycket och tycker om att gå på teater, konserter och sådant. De kommer ofta hem mellan 20 och 22. Det är mest jag som leker med barnen. Jag vet inte varför. Ibland säger barnen att de vill träffa sin mamma och pappa mer. På helgerna verkar det som om föräldrarna gärna lämnar barnen till mor- eller farföräldrarna, eller på något kalas. De har blivit vana vid att jag är med dem i stället. En pojke har blivit jätteupprörd när jag ska gå i väg på något själv. Han säger att han älskar mig.

I början trodde jag att jag snart skulle få jobba lite mindre - men så blev det aldrig. Till slut tog jag upp det, så nu jobbar jag "bara" sex-sju timmar om dagen. Det är svårt att hinna studera språket. Ofta är det för sent för att göra något när barnen lagt sig. Då kan jag känna mig ensam, sakna mina föräldrar och kompisarna hemifrån.

Men jag tycker mycket om barnen och föräldrarna är väldigt snälla. Och Stockholm är en väldigt fin stad. Ibland hinner jag ändå träffa vänner och gå på bio eller något museum."