Barnflickans lön: 3 500 kr för heltid

Utländska au pairer får slita hårt för lite pengar - i Sverige

RELATIONER

I ”En nannys dagbok” är det barnflickan som uppfostrar

familjens barn. Pappan jobbar. Mamman roar sig med väninnor, välgörenhet och shopping.

Även i Sverige jobbar många au pairer mer än de ska, utan att få minsta extraslant.

Mycket jobb, låg lön Sofie, 22, får slita hårt. Men hon tycker mycket om Stockholm och ibland får hon tid att gå på bio eller museum. Annat var det när hon först kom till familjen. "Innan jag tog upp problemet jobbade jag tio timmar om dagen. Nu blir det `bara" sex till sju timmar", säger hon.

Allt fler au pair-flickor kommer till Sverige. Minimilönen - som de flesta får - är 3 500 kronor i månaden. Den summan bestämdes för fyra år sedan. Enligt Arbetsmarknadsverket följer den internationella överenskommelser.

- Många verkar tro att det är en enorm summa för oss från öst, som att vi skulle vara jättefattiga. Men så är det inte, säger en au pair från Baltikum som Aftonbladet pratat med.

Högst 25 timmar

Enligt reglerna ska en au pair jobba högst 25 timmar i veckan. Men flera tjejer berättar att det är svårt att dra gränser för hur mycket de ska jobba och vad de ska göra. En del behandlas nästan som familjemedlemmar, andra ses som ren arbetskraft.

- Det är inte lätt att kritisera personer man bor hos.

Den amerikanska romanen "En nannys dagbok" bygger på de båda författarna Nicola Kraus och Emma McLaughlins egna erfarenheter. Sammanlagt har de varit barnflickor i över trettio olika överklasshem i New York.

Pappan osynlig

Bokens hjältinna överhopas med arbete, allt från att köpa presenter till mammans väninnor till att ta ansvar för sonens uppfostran.

Pappan i familjen är helt osynlig och mamman har fullt upp med egna intressen. Ingen bryr sig egentligen om hur pojken mår, bara han äter näringsriktigt, inte stökar till och kommer in på "rätt" skola.

Manhattan är fullt av barn ute på olika aktiviteter - tillsammans med sina nannies.

I Stockholm finns flest au pair-flickor

”En nannys dagbok” (Bra böcker) bygger på verkliga erfarenheter.

Så jobbade Sofie - 10 timmar/dag

Allt fler unga kvinnor kommer från andra länder för att jobba som au pair i Sverige. Den nya boken "En nannys dagbok" skildrar en barnflickas slavliknande liv i en överklassfamilj i New York. Aftonbladet har träffat au pairer i svenska välbärgade förorter. De sliter hårt för 3 500 kronor i månaden.

Cecilia Gustavsson