”Jag trivs med barnen. Men lönen är för låg.”

RELATIONER

Ryska Mari, 21, kom till Sverige från Ryssland för att lära sig språket och uppleva något nytt.

Hon trivs med barnen, men jobbar hårt. Och hon tycker att lönen är för låg.

Mari, 21, från Ryssland, vill hinna lära sig svenska och uppleva något nytt. Hon hinner läsa svenska, men har svårt att planera eftersom hon inte vet i förväg hur hon ska jobba. Dessutom jobbar hon mer än de 25 timmar i veckan hon ska - för 3 500 kronor i månaden.

”Jag har hand om två barn och jobbar mycket. Mer än de 25 timmar i veckan som man ska. Därför tycker jag att lönen på 3 500 kronor i månaden är för låg. Det är egentligen mer som fickpengar. Det vore toppen att få ett busskort, det är väldigt dyrt att åka tunnelbana och buss i Stockholm. Men jag får aldrig något extra. En kompis till mig var au pair hos en familj som verkade ha mycket mindre pengar än min, ändå fick hon både busskort, resor hem och betald semester.

Jag städar, tvättar, stryker, skjutsar barnen till skolan, lagar middag, ja nästan allting hemma. Men det är inte jobbigt eftersom jag kan planera arbetet själv. Jag har tid att plugga svenska.

Det besvärliga är att de aldrig säger i förväg när de blir sena eller ska bort. Därför kan jag aldrig planera något på fritiden i förväg. Men det är svårt att komma med kritik - man vaknar ju med familjen varje morgon och måste vara med dem.

På vardagarna kommer föräldrarna oftast hem vid 20-tiden. Då brukar de vara med barnen en stund innan de lägger sig. Fast de tittar mest på tv. Men de kanske gör saker ihop på helgerna? Jag märker i alla fall att barnen saknar sina föräldrar ibland.

Det bästa med jobbet är att vara med barnen. Och att ha tillgång till bil, ha eget rum, badrum och att få ta dit vänner.”

ARTIKELN HANDLAR OM