Gift botar vestibulit

Ny metod tar bort smärta vid sex

RELATIONER

Snart kan det finnas hjälp att få för de 500 000 svenska kvinnor som lider av vestibulit.

Nervgiftet botox botar de svåra samlagssmärtorna.

Sju av åtta kvinnor i undersökningen fick orgasm.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
INGEN NJUTNING Så många som en halv miljon svenska kvinnor lider av svåra samlagssmärtor - vestibulit. Hittills har problemet inte gått att behandla, men nu finns boten: nervgiftet botox har visat sig hjälpa.

Hittills har det inte funnits någon verksam behandling mot vestibulit, ett vanligt och plågsamt problem för unga kvinnor. Enligt vissa studier är så många som 13 procent av kvinnorna drabbade.

I en pilotstudie i Göteborg har man för första gången prövat att injicera nervgiftet botox. Studien, som presentas på läkarstämman i Stockholm den här veckan, har gjorts på åtta kvinnor mellan 18 och 23 år, skriver Göteborgs-Posten.

Samtliga lever i fasta förhållanden och har haft diagnosen vestibulit i mellan ett och fem år. Alla har haft kraftiga smärtor och prövat olika behandlingar utan effekt, och ingen hade under det senaste året klarat av att ha samlag.

Kunde få orgasm

Några månader efter att kvinnorna fått injektioner med låga doser av giftet botulinumtoxin, som kommer från bakterien Clostridium Botulinum, kunde sju av de åtta få orgasm. Tre tyckte att det hade blivit mycket bättre och fyra kunde ha samlag helt utan smärta. En av kvinnorna hade inget fungerande samliv på grund av relationsproblem.

Giftet, som också har prövats mot spasmer hos cp-skadade, injiceras på fyra ställen där kvinnorna har mest ont. För att nå rätt muskel gör man samtidigt kontroller med ett elektromyogram.

Slappnar av

- Tanken är att få muskulaturen att slappna av. Botox verkar på kontakten mellan nerven och muskeln, säger en av forskarna, kvinnoläkaren Saskia Eklind, till Göteborgs-Posten.

Giftets verkan finns kvar i tre månader, och man hoppas att muskelavslappningen ska göra att den onda cirkeln av spända muskler ska brytas.

I studien har man hunnit följa fyra av de åtta kvinnorna i sex månader, och sett att problemen inte verkar komma tillbaka.

Behandling: förbud mot samlag och stringtrosor

Tidigare artiklar

Helena Löfving