”Våld mot kvinnor största människorättsproblemet”

Amnesty International kräver att världens regeringar tar sitt ansvar

RELATIONER

LONDON (TT-AFP)

Våld mot kvinnor är det mest genomgripande människorättsproblemet i dagens samhälle. Det anser Amnesty International, som tillsammans med andra människorättsgrupper nu uppmanar världens regeringar att öka sina ansträngningar för att förbättra situationen för kvinnor.

I tisdags var det FN:s dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen högtidlighölls på olika sätt runt om i världen.

I Danmark drabbas ungefär 65 000 kvinnor varje år av våld i hemmet. Den danska social- och jämställdhetsministern Henriette Kjaer förbereder ett lagförslag som utestänger en våldsam partner från familjens hem.

– Våld mot kvinnor har alltför länge betraktats som en privatsak som i hemlighet sker inom hemmets fyra väggar. Så får det inte längre vara. Vi har alla ett ansvar att det stoppas, säger hon till AFP.

Kan inte rangordnas

Maria Bexelius på Amnesty i Sverige säger att våld i hemmet är viktigt att lyfta fram.

– Det är viktigt att hela tiden påpeka att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och att stater har ett ansvar att ge skydd, säger hon till TT.

Hon påpekar samtidigt att olika typer av våld mot kvinnor inte kan rangordnas. Våldtäkter mot kvinnor i krigshärdar, kvinnlig omskärelse och andra typer av övergrepp är alla lika viktiga att bekämpa.

I Sydafrika inledde regeringen i tisdags en 16-dagarskampanj mot kvinnovåld med en protestmarsch genom Kapstaden. Landet har en av världens högsta våldtäktsfrekvenser. Enligt det sydafrikanska institutet för rasrelationer våldtas varje dag i genomsnitt 147 kvinnor.

– Nu är det dags att ta ställning och ansluta sig till marschen mot det avskyvärda våldet mot kvinnor och barn, sade socialministern Zola Skweyiya.

Enligt det spanska kvinnoinstitutet drabbades ungefär 1,88 miljoner spanska kvinnor förra året av våld. Men endast 43 000 av dem anmälde överfallet till myndigheterna.

Enligt Maria Naredo på Amnesty i Spanien beror den låga anmälningsfrekvensen till stor del på ''en avsaknad av samordnade stödåtgärder'' för kvinnorna. De har helt enkelt för dåligt lagskydd och ekonomiskt skyddsnät.

Nakna kvinnor

I den chilenska huvudstaden Santiago marscherade nakna kvinnor med målade kroppar i protest mot kvinnovåldet, rapporterar brittiska BBC.

Mediebolagets webbplats refererar också en rapport från den cypriotiska ombudsmannen Iliana Nicolaou om det växande problemet med kvinnosmuggling. Årligen passerar mer än 2 000 kvinnor, i huvudsak från de forna Sovjetrepublikerna, Cypern för att slutligen hamna i prostitution antingen i andra europeiska länder eller i arabvärlden.

Iliana Nicolaou är kritisk mot myndigheterna, som varje år utfärdar tusentals tillfälliga arbetstillstånd till kvinnor trots att de vet att många av dem hamnar i sexindustrin, rapporterar BBC.

Fakta: Våld mot kvinnor

TT-AFP