Jackpot för Åsne Seierstad

Tjänade två miljoner på tre veckor för nya boken

RELATIONER

Journalisten Åsne Seierstad gör storslam med nya reportageboken ”Hundra och en dag”, som skildrar kriget i Irak. Efter bara tre veckor i handeln i Norge har boken sålts i cirka 70 000 exemplar. I Sverige sålde den slut redan första veckan.

Foto: Lotte Fernvall
Åsne Seierstads nya bok ”Hundra och en dag” skildrar hennes erfarenheter som reporter i krigets Irak.

Enligt Dagbladet kommer den norska försäljningen att ge Åsne Seierstad runt två miljoner norska kronor – förutsatt att hon får normal royalty. Författaren vill inte kommentera beloppet, men säger till tidningen att hon är nöjd:

– Jag hade inga förväntningar på boken. Men det här visar att folk vill veta vad som hände under Irakkriget. Jag tror att det finns ett stort behov av det nu, i och med att kriget fortsätter. Genom min bok kan man få lite mer bakgrund för att förstå vad som händer i dag, säger Seierstad.

Slutsåld i Sverige

Boken gör succé även i resten av Europa. I Sverige såldes förstaupplagan på 40 000 slut redan första veckan, och boken trycks nu upp i 20 000 nya exemplar. Åsne Seierstad är just nu ute för att lansera boken i Holland Danmark, Spanien, Italien, Island och Finland.

Förra året tjänade Seierstad mer än någon annan författare i Norge, då försäljningen av "Bokhandlaren i Kabul" gav henne 5,2 miljoner norska kronor.

Jenny Lindblom