– Stoppa lucia-ångesten

Birgitta Ohlsson (fp): Det har blivit en skönhetstävling

RELATIONER

Kommer du ihåg hur det var att vara den eviga tärnan? Att aldrig bli utvald? För vissa är lucia en gullig jultradition, för andra ångestladdat. Nu höjs kritiken mot en tradition som enligt många alltmer liknar en skönhetstävling för minderåriga.

– Det är en rest av det gamla manssamhället, säger Brigitta Ohlsson, riksdagsledamot för folkpartiet.

Foto: Sven-Olof Englund
Skulle du kunna tänka dig en manlig lucia?

I Kronobergs län kräver Liberala ungdomsförbundet att man ska stoppa lucia-omröstningar på skolor. I stället menar de att luciorna ska vaskas fram genom lottning. Brigitta Ohlsson tycker att det är en bra idé.

– Det har blivit skönhetstävlingar, där unga tjejer lär sig att tävla mot varandra. Det handlar inte längre om att kunna sjunga, och gamla traditioner. Det handlar om vem som är snyggast i klassen. Trist att skolor legitimerar den här typen av utseendehets, säger hon till aftonbladet.se.

”De hör inte hemma på skolor”

De senaste åren har tävlingar som fröken Sverige och miss Universum blivit allt mer kritiserade för att de främjar utseendefixering och objektifiering av kvinnor. Samtidigt har de årliga lucia-tävlingarna runt om i landet ofta passerat oberörda. Men nu höjs alltså kritiken även mot lucia-uttagningarna. Birgitta Ohlsson minns själv hur hemskt det kändes att vara lucia-kandidat på mellanstadiet och behöva gå runt med en nummerlapp på magen och bedömas av resten av klassen. Hon menar att att lucia-tävlingarna borde slopas helt på skolor.

– Det är en rest från det gamla manssamhället. Vad har den här typen av tävlingar att göra på skolor över huvud taget?

Tyck till om lucia i Kvinnas enkät

mejla och berätta

Jenny Lindblom