Juletid är högsäsong för otrohet

Relationsexperten varnar: Julborden lockar till snedsteg

RELATIONER

Köttbullar, sylta, lutfisk, snaps - och en snabbis med kollegan. Nu varnar relationsexperten för att julbordet kan leda till otrohet, och ber folk att tänka sig för en extra gång.

– Kombinationen julstämning, mys i mörkret med kompisarna och alkohol gör att man slappnar av och släpper hämningarna, säger psykoterapeuten Eva Rusz Malmberg.

Foto: Jan Danielsson

Vi är inne i årets mörkaste årstid och för många innebär mörkret och kylan att vardagen känns extra tung. Behovet av närhet ökar och julbordet med jobbkompisarna blir en chans att äntligen umgås och rå om varandra menar Eva Rusz Malmberg:

– Mörkret är en förbannelse för många, och då blir julbordet en ljusglimt som ger en extra kick. Man klär upp sig, äter gott och dricker mycket sprit. Det gör att spärrarna släpper, man säger sanningar och barriärerna för sexuell kontakt försvinner.

Självklart är det inte alla som är otrogna vid julbordet. I grund och botten handlar det om etik och moral, säger Eva Rusz Malmberg. Och att inleda ett förhållande med någon vid julbordet är inget hon rekommenderar.

– Det kan bli problematiskt. Ofta handlar det ju om kollegor. Det kanske inte är lika kul att behöva arbeta tillsammans nästa dag.

Jenny Lindblom