Här är vi bäst på jämställdhet

Upplands- Väsby blir etta - igen

RELATIONER

Upplands-Väsby vinner jämställdhetsligan.

Vansbro i Dalarna är sämst av alla.

- Vi måste skärpa oss, säger kommunalrådet Gunnar Magnusson.

För andra året i rad vinner Upplands-Väsby jämställdhetsmatchen mellan landets kommuner. Det är ingen slump, menar kvinnliga kommunalrådet Vanja Edwinsson (s), kommunstyrelseord- förande sedan 1994.

- Vi har länge haft många kvinnor i både politik och i näringsliv, Antonia Ax:son Johnson bor här och sitter även i fullmäktige, säger Vanja Edwinsson.

Pappaledigt ger poäng

För att räknas som jämställd i Statistiska centralbyråns undersökning måste kvinnorna vara väl representerade i politiken och arbetsplatserna i kommunen får inte vara könsuppdelade. För att hamna i topp krävs att många kvinnor jobbar heltid och har jämställda löner.

Höga poäng ger också många pappalediga som även är hemma med sjukt barn.

Tord och Lena Karlsson från Upplands-Väsby har försökt dela föräldraledigheten jämnare. För att hon ville börja jobba efter nio månader och för att han inte ville missa den första tiden med sitt barn.

- Man blir jämställd om man vill. Vi förlorar nog 5 000 kronor i månaden på att jag är pappaledig, men det är det värt, säger Tord Karlsson som är hemma nu med sonen Micael i fyra och en halv månad.

Trögast i norr

Listan visar tydligt att jämställdheten kommit längst i kommunerna i Stockholms län.Åtta av tio kommuner i topp ligger här.

De minst jämställda hittar man i norr. I år korar SCB Vansbro i Dalarna till landets minst jämställda kommun. Kommunalrådet Gunnar Magnusson är inte förvånad.

- Jag förstår att vi hamnar sist. Vi måste se över verksamheten, säger Gunnar Magnusson.

I morgon träffar kommunledningen jämställdhetsexperter från länsstyrelsen.

Läs också

Jämställdhetsligan

Jessica Ritzén