Kvinnor ljuger - om orgasmen

Nio av tio ljuger regelbundet

RELATIONER

LONDON

Kvinnor ljuger.

När 5 000 brittiska kvinnor tillfrågades i en undersökning visade det sig att 94 procent av dem erkände att de ljög regelbundet.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Fejkad orgasm är en av många vita lögner.

Om nu sanningen ska fram:

Lögnerna handlade om allt, från varför de kom för sent till jobbet till deras pojkvänners sexuella prestanda.

Hela 75 procent av kvinnorna medgav dessutom att de ljugit om så allvarliga saker att det fått betydande konsekvenser. Som att exempelvis låtsas äta p-piller när de i själva verket velat bli gravida.

Psykologen Susan Quilliam säger till tidningen Evening Standard:

- Kvinnor ljuger för att de är så rädda för sanningen. De är rädda för att såra människor, rädda för att misslyckas och rädda för att bli kritiserade.

Brukar fejka

Det vanligaste är de "vita" lögnerna. 48 procent av de 5 000 tillfrågade kvinnorna medgav att de brukade fejka orgasm. 51 procent ljög om sin vikt, 88 procent låtsades vara glada över en julklapp - och 60 procent hade sjukskrivit sig när de i själva verket var bakfulla.

Men nästan 50 procent erkände också att om de blev gravida under otrohet, så skulle de säga till sin make att barnet var hans.

Studien genomfördes av magasinet That"s Life, och kvinnornas medelålder var 38 år. Magasinets chefredaktör Jo Heckley säger att hon förstår varför så många kvinnor ljuger:

- Tänk er konsekvenserna om vi alltid sa sanningen " "eh, ja, du ser verkligen FET ut i den där klänningen"!

Peter Wennman