Stopp för östrogen

Läkare varnar: Långvarigt bruk ökar risk för bröstcancer

RELATIONER

Långvarig behandling med östrogen ökar risken för att få bröstcancer.

Nu avråder Läkemedelsverket från att skriva ut östrogen till kvinnor med benskörhet.

Det svenska läkemedelsverket och övriga europeiska läkemedelsverk ändrar nu behandlingsmetoderna av kvinnor som får besvär med benskörhet när de kommer i klimakteriet.

I studier som nu pågått i ett och ett halvt år har det visat sig att långvarig östrogenbehandling banar väg för bröstcancer.

– Vi har vägt nyttan med östrogen mot riskerna. För att förebygga benskörhet måste man behandlas väldigt länge, samtidigt som nyttan i slutändan blir relativt liten. Därför ändrar vi nu våra rekommendationer, säger Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket till aftonbladet.se.

Avråder inte från kortvarig behandling

Däremot finns det enligt Läkemedelsverket inga negativa risker med att använda östrogen under kortare perioder.

– För att behandla klimakteriesymptom under kortare perioder, mellan två till fem år, är östrogen väldigt effektivt. I de här fallen överväger nyttan mot riskerna, som är väldigt små , säger Viveca Odlind.

Östrogenbehandling är en så kallad ”välbefinnande-behandling”. Den minskar de svettningar och starka känslor av värmevallningar som kan uppstå då kroppens temperaturregulator inte är lika finkalibrerad som tidigare. Många kvinnor får dålig sömn eftersom de vaknar svettiga flera gånger under natten.

HRT, hormone replacement therapy, kallas behandlingen.

Sambandet med bröstcancer bekräftat

I många decennier har det varit den stående medicineringen för kvinnor i medelåldern. Många kvinnor har också fått hormontabletterna under lång tid, ofta i åratal.

När man började skriva ut hormonerna hade man ingen aning om hur kvinnors kroppar skulle reagera på längre sikt. Men så småningom kom misstankarna.

Forskningen har under de senaste årtiondena kommit med olika besked. Ibland har behandlingen varit farlig, ibland inte.

Nu tycks sambandet mellan bröstcancer och långvarig östrogenbehandling dock vara definitivt bekräftat.

”Kvinnor behöver inte sluta tvärt”

Men enligt Viveca Odlind finns det ingen anledning för alla de kvinnor som behandlas med östrogen att nu sluta tvärt. Däremot ska de ifrågasätta hur länge behandlingen ska pågå.

– Det räcker med att kvinnor som tar östrogen, och är oroliga, tar upp frågan med sin läkare vid nästa besök. Då kan de diskutera hur länge östrogenbehandlingen ska fortsätta och vad det finns för alternativ.

Så förebygger du benskörhet - utan östrogen

Benskörhet drabbar många kvinnor under eller efter klimakteriet. Men det finns saker du själva kan göra för att inte drabbas. Ju yngre du är när du sätter i gång, desto bättre.

Tidigare artiklar i samma ämne

Simone Söderhjelm, Jenny Lindblom