Goodbye, Dr Phil - nu tar Eva över

Aftonbladets relationsexpert: Jag vill att läsarna ska känna igen sig

Foto: LOTTE FERNVALL
”Jag är bättre än dr Phil” Eva Rusz Malmberg gillar att ha många järn i elden. Nu ser hon fram mot att vara Aftonbladets relationsexpert. "Ett enormt hedersamt uppdrag", säger hon.
RELATIONER

Vi vinkar hej då till Dr Phil.

I fortsättningen är psykoterapeuten Eva Rusz Malmberg Aftonbladets relationsexpert.

- Inga problem, jag är bättre än Dr Phil, säger hon och skrattar.

Foto: Foto: AFTONBLADET BILD

Eva Rusz Malmberg tog psykologexamen 1979. Sedan dess har hon bland annat haft mental träning för elitidrottare, utbildat poliser i FN-tjänst, varit skolpsykolog och gett stöd till deltagare i dokusåpor.

- Allt är roligt på sitt sätt. Det bästa är att se resultat - att folk mår bättre.

Känns det lika angeläget att peppa en Big Brother-deltagare som en polis?

- Ja, båda är klienter som jag har ansvar för. Men jag har slutat att jobba med dokusåpor. Jag tycker att det finns större risk att deltagarna far illa i dag. De hårdexponeras och utsätts för svårare situationer. Ibland tas det med personer som inte är riktigt mogna.

På sin praktik möter Eva helt vanliga människor med olika svårigheter.

- När det gäller relationer är det vanligt att parterna har olika förväntningar på hur livet ska vara. Det kan gälla nya familjebildningar, som svartsjuka på partnerns barn sedan tidigare, berättar hon.

"Ge bättre självförtroende"

Eva har skrivit en bok om singlar tillsammans med journalisten Kicki Norman. Efter det är det många ensamstående som vänder sig till henne.

- Det handlar inte om att hjälpa dem att hitta en partner, utan att ge dem bättre självförtroende. Ofta är det personer som utåt sett är jättekompetenta. De har bra färdigheter i jobbet, men dåliga när det gäller relationer.

I jobbet stöter Eva också ofta på social fobi - det kan innebära att ha svårt att träffa människor av det motsatta könet eller att prata inför andra. Hon ser många olika ångesttillstånd, som panikångest och ständig oro för att bli sjuk eller dö.

Har du själv haft någon riktig kris?

- Ja. När jag väntade mitt tredje barn fick jag svår bäckenuppluckring och gick mer eller mindre på kryckor i två år. Samtidigt skilde jag mig. Det var ingen rolig tid. Tvärtemot experternas råd så började jag träna, och det slutade med att jag utbildade mig till aerobicsinstruktör!

Chatt på nätet på torsdagar

Hur vill du vara till nytta för Aftonbladets läsare?

- Jag vill att läsarna - gammal som ung - ska kunna känna igen sig i vardagliga och speciella problem. Jag vill coacha folk till att lösa sina svårigheter. Inget är omöjligt, bara olika svårt, som Gunde Svan säger. Det här är ett enormt hedersamt uppdrag.

Varje torsdag kan läsarna ställa frågor och chatta med Eva Rusz Malmberg på aftonbladet.se. Hon är också relationsexpert på DU+jag - Aftonbladets nya dejtingsajt.

3 relationstips inför julen

Cecilia Gustavsson