Hanna - tjejen som rört om i Skandias gubbröra

”Om 20 år spelar jag och mina kvinnliga kollegor huvudrollerna”

RELATIONER

Män har samtliga huvudroller i spelet om den kraftigt sargade försäkringsjätten. Men det finns faktiskt kvinnor med på planen.

Advokat Hanna Larsson, 29, var med och avslöjade Skandia-chefernas affärer.

Foto: JOEY ABRAITYTE
Hanna Larsson, 29, är advokat på Setterwalls advokatkontor i Stockholm, där Otto Rydbeck är delägare.

När det gäller den stora Skandiaskandalen är det ett perspektiv som ofta saknas, att kombattanterna på bägge sidor är män. Skandias utpekade direktörer Lars-Eric Pettersson och Ulf Spång är män. Advokat Otto Rydbeck och revisorn Göran Tidström är män. Män har samtliga huvudroller i spelet om den kraftigt sargade försäkringsjätten. Men det finns faktiskt kvinnor med, bland personalen på Skandia förstås, men också i den grupp på sex personer som tagit fram rapporten som fått Skandia att skaka i grundvalarna. På Setterwalls advokatkontor på Arsenalsgatan i Stockholm, där Otto Rydbeck är delägare, hittar vi advokat Hanna Larsson, 29, som sett Wealthbuilders och Sharetrackers härjningar långt innan de nådde oss andra.

Hej Hanna, hur känns det att ha varit med och avslöjat den värsta företagsskandal som skakat Sverige sedan Krügerkraschen?

- Det har varit ett otroligt uppdrag att få vara med om, jag har arbetat med det på heltid sedan april. För mig personligen har det varit fantastiskt intressant och jag har lärt mig massor.

Har du gjort något liknande innan?

-Det finns inget liknande. Jag har också mött så många duktiga medarbetare på Skandia, på lägre nivåer, och det gör det också sorgligt. Man ska vara medveten om att det handlar om en oerhört liten grupp i ledningen som har misskött sig.

Din chef, Otto Rydbeck, har ändå arbetat med företagshaverier förr, även om de kanske inte haft samma omfattning. Han har utrett Nordbanken, Gotabanken ,Trustor... Även i de skandalerna var det främst män var verksamma. Vi har de amerikanska företagsskandalerna, som Enron. Vi har Percy Barneviks pension. Kan man då verkligen säga att Skandia är en unik händelse. Ser du inte ett mönster?

- Jag vill inte gärna se det så. Jag hoppas att det inte är så. För mig är det nog ett once in a lifetime experience.

Hur har du blivit bemött när du jobbat med rapporten? Har det haft betydelse att du är tjej?

-Nu får man inte glömma bort att jag har assisterat Otto(uttalas "Åtto", med lika betoning på bägge vokalerna (vår anm) i det här, och jag har så att säga inte varit utsatt så direkt.

Vad är det du har gjort egentligen, mer konkret?

-Med hjälp av företaget har vi fått fram all befintlig dokumentation, redovisningar, intern och extern korrespondens, det är ett otroligt omfattande material som vi varit tvungna att sätta oss in i för att komma på samma kunskapsnivå som dem vars handlingar vi skulle bedöma.

-Sedan har vi gjort massor av intervjuer med människor på alla nivåer.

Om vi ändå tittar på det här från ett kvinnoperspektiv, hade det som hänt hänt om det hade funnits fler kvinnor i styrelsen och i den högsta ledningen?

-Det är min absoluta uppfattning att alla sammanhang vinner på att vara blandade, att det är både män och kvinnor där. Grunden till det är att jag tror det blir en bra synergieffekt. Däremot kan jag inte säga att det som hänt i Skandia hände på grund av att det bara var män i ledningen.

Nej, men man kan konstatera att det dels bara är män i ledningen och dels att detta händer. Dessa två faktum föreligger samtidigt, eller hur?

-Ja, det stämmer, men jag kan inte av det dra slutsatsen att män generellt beter sig så här.

Det sa jag inte, det finns också två manskulturer närvarande samtidigt, som jag ser det har vi en förbarnsligad grabbkultur med mottot: "allt genast och till mig", företrädd av till exempel Spång och Petersson och en vuxen, lite gammeldags och sparsmakad företrädd av Otto Rydbeck. Duellen är ändå mellan männen däruppe, huvudaktörerna är män. Hur känner du för det?

-Jo, men jag är ju där i alla fall. Man vill ju gärna skynda på den här utvecklingen, så känner jag med, men man kanske får se det i perspektiv, I Ottos generation finns det knappt inga kvinnor alls, men nu är vi många unga tjejer. Om 20-30 år kommer jag och mina kvinnliga kollegor att kunna spela huvudrollerna.

Var du chockad över att de här extremt rika männen ändå försökte få Skandia att betala för renoveringar och fixade lägenheter åt sina barn? Kan du förstå att de riskerade så mycket för så litet?

-Nej, jag kan absolut inte förstå det. Förvåning är nog det bästa uttrycket.

Varför valde du att bli advokat?

- Jag har alltid varit fascinerad av juridik, ända sedan jag var barn. Nu när jag faktiskt är här kan jag säga att det är en utmanande och hård skola som tar ens förmåga i anspråk, man får verkligen utvecklas på lång sikt och är på topp när man är 60.

Blir man lycklig av pengar?

-Nej, definitivt inte!

Vem kan man lita på?

- Ja, vem kan man lita på.... Misstänksamhet ligger ju i yrkets natur(skratt) och den har ju inte blivit mindre efter den här affären.

Åsa Mattsson

ARTIKELN HANDLAR OM