Glöm Rambo - nu gäller actionbruden

”Det är en allmän brutalisering”

1 av 4
The Bride i Efter att yrkesmördare mejat ner ett helt brudfölje visar "The Bride" vad hon går för. Bruden, som var det egentliga målet, överlever och söker hämnd. Uma Thurman som spelar den skoningslösa hämnerskan hugger av många huvuden och kroppsdelar i denna extremt våldsamma film.
RELATIONER

Terminator, Robocop och Rambo - er tid är förbi.

Nu står i stället tjejerna främst i de nya actionfilmernas dödsarméer.

Uma Thurman i den extremt våldsamma "Kill Bill" är det färskaste exemplet.

- Vi är övermättade med våld. Därför krävs hela tiden starkare effekter för att även de mest avtrubbade biotittarna ska reagera. En väg är att sätta in en kvinna som actionhjälte, säger Sara Goodman, studirektor på institutionen för genusvetenskap vid Lunds universitet.

Den flod av kvinnliga actionhjältar som just nu väller över oss är alltså filmindustrins nya trick för att vi fortfarande ska överraskas av de allra mest våldsamma filmerna.

Spänningen och kittlingen blir ett snäpp vassare när hjältinnan - utan att blinka - kallblodigt mördar sin fiende.

Svämmar över av blod

Angelina Jolie som Lara Croft i "Tomb Raider" är ett kvinnligt action-exempel, Uma Thurman som The Bride i "Kill Bill" ett annat. Särskilt den senare filmen fullkomligt svämmar över av det blod och de avtjoppade kroppsdelar som The Bride lämnar bakom sig i sin hänsynslösa jakt på hämnd.

Frågan är vad denna nya trend gör med oss bio-tittare.

Är det kanske rent av bra med kvinnliga förebilder även bland actionfilmerna?

- Det är en oerhört svår fråga. Självklart är det bra att kvinnan inte bara står vid sidan av och gråter medan mannen försvarar henne. Å andra sidan har kvinnorna i de här filmerna kroppar som Barbie-dockor. Kroppsuppfattningen är helt snedvriden, och det påverkar såväl tjejer som killar. Tyvärr tror jag att den negativa effekten överväger, säger Sara Goodman.

Hon vill dock inte dra alla våldsfilmer över en kam. Om handlingen är spännande och genomtänkt och rollfigurerna dessutom utvecklas som människor, behöver filmen inte alls vara dålig. Särskilt inte om huvudrollen är en stark kvinna som löser komplicerade uppgifter.

Att de kvinnliga actionhjältinnorna skulle vara exempel på en alltmer jämställd värld verkar dock mest vara önsketänkande.

- Det är nog snarare tecken på en allmän brutalisering, säger Yvonne Hirdman, professor i kvinnohistoria vid Stockholms universitet.

- I de här filmerna lyfter man fram de enskilt allra sämsta sidorna hos männen. Jämställdheten blir knappast bättre av att sedan integrera kvinnor med samma dåliga egenskaper.

Enbart förkastligt alltså?

- Om dessa filmer lär kvinnor att försvara sig när de blir utsatta för våld kan de fylla sitt syfte, säger Yvonne Hirdman avslutningsvis.

Den typiska actionhjältinnan - sån är hon

Sofia Wadensjö Karén