Fotoperation - ny trend i USA

Kvinnor kapar tårna för att få plats i högklackat

RELATIONER

NEW YORK

Att operera fötterna så att de passar i lyxiga, högklackade skor är den senaste trenden bland de rika i USA.

Men nu varnar läkare för faror med ingreppet.

- En skrämmande trend, säger doktor Rock Positano.

Trendsättare - Sarah Jessica Parker och gänget i i "Sex and the city".

Över hälften av de 175 medlemmarna i American Orthopaedic Foot & Ankle Society säger i en enkät att de behandlat patienter med fotproblem som uppkommit på grund av rent kosmetiska fotingrepp.

- Vi kommer snart att göra ett offentligt uttalande där vi fördömer operationerna, säger Rich Cantrall, organisationens ledare, till New York Times.

I modevärlden har exklusiva skor från till exempel Manoholo Blahnik närmast nått mytisk status, bland annat genom tv-serier som "Sex and the city".

Tar bort en bit tå

Operationen kan gå ut på att kapa av en bit av tårna för att de bättre ska få plats i de dyra skorna.

Men sällan varnas det för riskerna med en bättre "tåklyfta", som det kallas enligt de modemedvetna.

Kvinnorna riskerar permanenta handikapp, enligt flera ortopeder och pediatriker.

- Det är en skrämmande trend, säger Rock Positano, fotläkare på Manhattan.

Han säger att allt fler kvinnor kommer till honom med fotproblem orsakade av operationer vars enda syfte var att fötterna skulle passa i skor som kostade tusentals kronor.

Katastrofalt

Sheree Reese, 60, var en av dem. Hon ville kunna gå i högklackat när hennes dotter gifte sig, men förhårdnader som uppkommit med åren förhindrade det.

- Jag bara vägrade att gå nerför altaret i gymnastikskor, säger hon.

Men resultatet blev katastrofalt.

- Smärtan spred sig till mina andra tår och den försvann aldrig. Plötsligt kunde jag inte gå i några skor alls. Min fot, bildligt talat, dog.

Avdomndade tår

Simone Levitt berättar en liknande historia. Hennes tår har varit avdomnade sedan hon lät spruta in collagen i trampdynorna, vilket skulle hjälpa henne att kunna gå bättre i högklackat.

Den vanligaste operationen, att korta tår, kostar cirka 18 000 kronor. Collageninjektioner som återskapar den trampdyna som försvunnit av åratal i högklackat kostar cirka 4 000 kronor per injektion.

- Vissa av dessa kvinnor investerar mer i sina skor än de gör i sina aktier, säger doktor Suzanne Levine som utför ingreppen.

Andra läkare säger att det vore enklare att skära till skon så att den passar foten, än att skära av foten så att den passar skon.

Fredrik Virtanen