”Förbjud slöjorna”

Krav från franska kändisar

1 av 4 | Foto: AP
Skådespelerskan Isabelle Huppet kräver i Elle att Frankrike ska lagstifta mot islamiska slöjor "
RELATIONER

PARIS

"Lagstifta bort islamisk slöja i offentliga lokaler!"

Det vädjar i dag flera franska filmstjärnor till president Jacques Chirac. Det lutar åt att presidenten följer deras uppmaning.

Drygt 60 franska kändisar, däribland filmstjärnor som Isabelle Adjani, Emmanuelle Béart och Isabelle Huppert tar i dag strid mot slöja. Även modedrottningen Sonja Rykiel har skrivit under uppmaningen som publiceras i franska Elle i dag.

Legitimerar ojämlikhet

"Att acceptera den islamiska slöjan i skolor och offentliga lokaler är ett sätt att legitimera en synlig symbol för kvinnans underkastelse. Detta i lokaler där staten är garant för strikt jämlikhet mellan könen", skriver fransyskorna. Därmed har den i Frankrike mycket hätska debatten kring huvudduken nått sin kulmen.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades i går är 57 procent av fransmännen positivt inställda till lagstiftning mot religiösa förtecken i skolan.

Även organisationer som SOS-Rasism har uttalat sig för en lagstiftning.

Väntas gå igenom

Det var president Jacques Chirac själv som satte ny fart på debatten när han i somras tillsatte en speciell kommission. Den skulle utreda statens roll gentemot religiösa förtecken. På torsdag överlämnar kommissionen sin rapport. Då väntas, enligt många bedömare, president Chirac annonsera en lagstiftning mot slöjor.

Magnus Falkehed

ARTIKELN HANDLAR OM