Hur nära kan man vara sitt ex?

Hugh Grant och Elizabeth Hurley gjorde slut - men bor grannar

1 av 2 | Foto: ap
GRANNAR. När skådespelaren Hugh Grant och modellen Elizabeth Hurley gjorde slut flyttade han från deras hus i Chelsea, London, till ett hus runt hörnet.
RELATIONER

Hugh Grant var otrogen med en prostituerad. Trots det är han och exflickvännen Liz Hurley bästa vänner.

De bor grannar i London och han är reservpappa åt hennes son.

Hur nära kan du leva ditt ex?

Liz Hurley och Hugh Grant, aktuell i filmen "Love actually", var tillsammans i 13 år. För tre år sedan tog förhållandet slut men Liz Hurley och hennes ettårige son Damian bor granne med Hugh Grant i London. Han sägs också vara gudfar till Damian och fungera som en reservpappa åt honom.

Varken Liz Hurley eller Hugh Grant har sagt ett ont ord om varandra i någon intervju. Trots att deras kärlekssaga blev rejält nersolkad i juni 1995. Hugh Grant greps av polisen när den prostituerade Divine Brown gav honom oralsex i baksätet på hans bil.

Hugh fanns hela tiden nära

Ett tag efter det att deras förhållande tagit slut inledde Liz Hurley ett förhållande med den amerikanske producenten och mångmiljonären Steve Bing. När Hurley blev gravid svarade Bing med att hävda att "han inte trodde att han var fadern". Ett DNA-test visade dock att så var fallet. Det var en jobbig tid för Liz Hurley, men Hugh Grant fanns hela tiden i bakgrunden som stöd. Och när sonen Damian föddes i april 2002 var Hugh Grant inte långt borta.

Ibland bättre att bryta helt

Men det är få förunnat att få sin relation att fungera lika smärtfritt som Grant och Hurley när förhållandet är över.

Ofta handlar det om att man inte är överens om vilken typ av förhållande man ska ha efter en separation.

- Ska man generalisera så har män en av- eller på-knapp. Antingen har man en relation eller inte, medan kvinnor ofta vill ha en fortsatt nära relation. Det här kan leda till problem och slitningar, säger psykologen Ulf Åkerström, som jobbat med familjeterapi i många år.

Han tror att det är bra att ta ett visst avstånd från varandra efter en separation.

- När man separerar känner man sig sårad och då är det svårt att snabbt svischa om till en mer avspänd och trevlig vänskapsrelation, säger Ulf Åkerström.

De som lyckas bäst är de par där båda har en önskan att ha kvar det som är bra i relationen och har en ömsesidig respekt för varandra.

- Men det finns relationer där den bästa relationen till exet är en ickerelation, säger Ulf Åkerström.

Läsarnas egna berättelser från nätet

”Ibland känns det som om vi är tre i förhållandet”

”Min sambo har aldrig varit svartsjuk på mitt ex”

”Av en slump bor vi grannar”

Carola Ålstig