”Var tydlig med vem som är nummer ett”

Psykologen Ulf Åkerström lär dig sätta gränser efter separationen

1 av 4 | Foto: ap
EXMAN OCH NY MAN. På premiären av filmen ”Charlies änglar” tog skådespelerskan Demi Moore med sig både pojkvännen Ashton Kutcher...
RELATIONER

1. Hur nära vän kan man vara med sitt ex?

- För att kunna vara vän med varandra så gäller det att båda två har separerat från varandra i sitt inre och att man är klar över att kärleksrelationen är över. Och det kan ta ett tag att komma dit. På längre sikt är det däremot möjligt att äta söndagsmiddag tillsammans, fira helger ihop och kanske åka till fjällen. Allt som goda vänner gör.

Att göra allting tillsammans som man gjorde innan det tog slut utom att ha sex är inte lyckat. Det kan bli plågsamt. Skillnaden blir för otydlig. Man blir svartsjuk fastän man inte har rätt att bli svartsjuk etc.

2. Är det bra att bo nära sitt ex?

- Om man är ofullständigt separerad så är det jättejobbigt. Man påminns hela tiden om relationen och varandra och tvingas till umgänge. Det blir också jobbigt när det kommer en ny partner in i bilden. Har man ett geografiskt avstånd mellan sig så krävs det ett aktivt val när man söker upp varandra, och det kan vara bra.

3. Hur viktigt är det för barnen att man bor nära sitt ex?

- Det blir en kompromiss mellan olika intressen. För barnen är det ofta bra att föräldrarna bor nära. De har skol- och dagiskompisarna i grannskapet och kan leka med dem på kvällarna och det blir mindre transporter mellan föräldrarna. Men tycker man att det är olidligt och får ångestattacker om man ser sitt ex så går det ut över barnet och då mår barnet bättre av att man flyttar längre bort. Sedan kan det ju räcka med att man bor i samma område eller stadsdel för att det ska vara bra för barnet, men man behöver inte bo på samma gata eller i samma uppgång.

4. Ska man vara bästa vän med sitt ex?

- Det är ganska ovanligt att man klarar av det. Om man har haft en kärleksrelation så är det sällan som man är så färdiga med varandra. Trots att passionen har upphört så finns det ofta rottrådar kvar mellan varandra. Att vara bästa vän förutsätter att man kan prata med varandra om allt och också våga ha en närhet och intimitet till varandra utan att det känns konstigt. Det kan vara svårt att ha det med någon man har haft ett kärleksförhållande med.

5. Är det normalt att min nya partner är svartsjuk på mitt ex?

- Ja, det är det. Men det bästa sättet att lösa det är att vara tydlig med sin nya partner om vem som är nummer ett i ens liv. Om man till exempel väljer att fira julen med sitt ex istället för sin nya partner så kan det vara svårt för den nya partnern att smälta. Ibland kanske inte heller ens nya partner vågar säga att den inte tycker om att man umgås med sitt ex eftersom det är fult att vara svartsjuk, men det är viktigt att man är ärlig. Ibland kanske det räcker för nya partnern att lufta sina känslor, men ibland kanske man tvingas välja mellan sitt ex och den nya partnern.

För- och nackdelar med att ha en bra relation med sitt ex

...men här blev slutet inte gott

Foto: ap
Britney Spears och Justin Timberlakes kärlekssaga fick ett bittert slut. Hon har gråtit ut i media, han har sänkt henne i låten ”Cry me a river”.
Foto: ap
Michael Douglas exfru Diandra vill ge ut en biografi om sitt liv med med den notoriskt otrogne stjärnan.
Foto: ap
Liza Minnellis exmake David Gest har stämt filmstjärnan för misshandel.

Carola Ålstig