Kläderna ska passa

Svenskarna blir större - nu kroppsmäts vi

RELATIONER

GÖTEBORG

Är du en av oss som svär i provrummet? Som alltid fått med fel storlek?

Snart kan alla storlekar stämma.

Men först måste 4 000 frivilliga låta mäta sig i en laserskanner.

Foto: ROGER LUNDSTEN/ BLR
TESTAR Det tar tio minuter att göra en kroppsmätning. Testpilot är Olof Hänel, 24 år, 177 centimeter lång och 65 kilo tung.

USA är snart klart. Tyskland börjar så snart man har pengar. Och i Sverige är man i full gång.

I en lokal i Mölndal, söder om Göteborg, ska Sveriges befolkning mätas. Projektet pågår till sommaren.

Alla är välkomna

4 000 personer mellan 13 och 80 år - ett genomsnitt av befolkningen - ska mätas. Som det är nu är alla välkomna. Industriforskningsinstitutet IFP research håller öppet från tidig morgon till sen kväll.

Att bli uppmätt tar totalt tio minuter, det gäller bara att stå still tio sekunder medan en laserstråle läser av kroppens konturer. Resultatet blir en tredimensionell figur i datorn, och ett åttiotal olika mått: stuss, midja, längd, bröstkorg, axelbredd - allt klädföretagen kan önska sig.

Lättare att välja kläder

Alla uppmätta får med en 3D-bild hem, med nyckelmått för att lättare kunna välja kläder.

Textilforskningsinstitutet Tefo gjorde den förra mätningen av svenska kroppar, för 30 år sedan. Då var det måttband som gällde.

Sedan dess har vi ökat på längden och bredden. Nu vill EU standardisera klädstorlekarna. Men mätningen är intressant för andra branscher också.

- Måtten är intressanta också för möbelbranschen, biltillverkare och hälso- och sjukvård, säger Håkan Damberg på IFP research.

Så har vi ökat

Lena Olsson