Persson, kär - men inte galen

Åldern räddar statsministern

RELATIONER

Statsminister Göran Perssons förälskelse i Anitra Steen blir allt mer påtaglig.

Vid Nobelfestligheterna var Persson strålande lycklig. Han sa flummiga saker som "Make love, not war" medan han åt geléhjärtan i direktsändning.

Men hur lämpligt är det att utföra ett ansvarsfullt jobb när man är störtkär?

Många forskare menar att kärlekens rus blockerar vårt förnuft.

Foto: URBAN ANDERSSON
Kyssen Göran Persson och Anitra Steen visade sin kärlek till varandra helt öppet under Nobelfestligheterna.

- Kortsiktigt blir man mer omdömeslös. Hjärnans pannlob, där förnuftet sitter, kopplas delvis bort. Det leder till att man inte tar de bästa besluten när man är kär, säger Rolf Ekman, professor i neurokemi på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hjärnan blockeras

Han beskriver hur små och raska molekyler blockerar viktiga delar av hjärnan när vi blir förälskade.

Samtidigt skapar molekylerna starka lustkänslor.

Amerikanska vetenskapsmän presenterade nyligen en undersökning som förklarade att kärlek är ett starkt kroppsligt begär, i likhet med hunger och törst.

"Han strålar"

Områden i huvudet rika på signalsubstansen dopamin aktiveras hos de förälskade, rapporterar forskarna och liknar symtomen med dem som noterats hos personer med tvångssyndrom.

Innebär det här att statsminister Göran Persson kommer att fatta omdömeslösa beslut på grund av förälskelsen i Anitra Steen?

-Nej, det tror jag inte. Man ska nog se det som att statsministern klarar mer eftersom han är kär. Han får ju den där kraften, det syns ju. Han strålar trots alla bakslag under senare tid, säger Ekman och syftar på Anna Lindh-mordet, det förlorade EMU-valet och alla bolagsskandaler.

Vad är det som gör att kärleken inte får statsministern att tappa kontrollen?

-Det är nog för att förälskelsen sker vid så pass hög ålder. Den dubbla erfarenheten dämpar effekten. Men om han varit 20 år hade han varit rent av farlig.

Detta händer då du blir förälskad

Jon Hedenström