”Visst vill vi ha snabbsex”

Stor undersökning - nu njuter 9 av 10 kvinnor av sex utan förspel

RELATIONER

Visst kan kvinnor njuta av snabbsex!

Över 10 000 kvinnliga läsare har sagt sitt i Aftonbladets undersökning:

Nio av tio vill gärna ha snabbsex utan förspel.

- Kvinnor påstås ofta ha svårare att njuta av snabbsex, men det är fel, säger psykoterapeuten Gunnel Brander på RFSU.

Foto: jan Danielsson
”De kvinnor som vågar vara aktiva och ta för sig kan alldeles säkert få bra snabbsex”, säger Gunnel Brander, psykoterapeut på RFSU.

Den svarta limousinen glider långsamt fram på Washingtons gator. I baksätet, bakom svarta glasrutor, har en ung marinofficer sex med sin älskarinna. Scenen är ur thrillern "Ingen utväg", som blev skådespelaren Kevin Costners (marinofficeren) genombrott - och en stor succé bland kvinnor världen över.

- Snabbsex är en extra krydda i sexlivet. Det är just snabbt och enkelt och fungerar med vem som helst, partner eller - om man är singel - okänd, spelar ingen roll. Kvinnor påstås ofta ha svårare att njuta av snabbsex, men det är en felföreställning. Det finns inget som talar för att det skulle finnas en grundläggande skillnad mellan könen, säger Gunnel Brander, psykoterapeut på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Vill ha sex oftare

Och hon får stöd av de svenska kvinnorna. 10 173 kvinnliga läsare deltog i Aftonbladet.se:s stora undersökning om snabbsex. Den visar att tre av fyra kvinnor vill ha sex oftare än de har i dag och att nio av tio mer än gärna kan tänka sig snabbsex utan förspel. Lika många är övertygade om att de skulle njuta av snabbsex. Tre av fyra kvinnor anser att snabbsex är underskattat och fyrtio procent har hellre snabbisar ofta än sex med förspel mer sällan. Samtidigt är fyra av fem övertygade om att snabbsex är ett bra sätt att hålla igång samlivet.

- Sexuell njutning, inklusive snabbsex, är en del av vårt allmänna välbefinnande och ett bra sätt att koppla av. Den ger oss den avspänning vi så väl behöver i vår stressade tillvaro, säger Gunnel Brander.

En lusthöjare

Hissen, bilen, flygplanstoaletten, trädgården. Ställena att ha snabbsex på är lika många som varierade. Högst på svenska kvinnors drömlista står snabbsex på en enskild plats vid havet, tätt följt av köksbordet. Bastun, tvättstugan och bilen ingår också bland favoriterna.

- Halvoffentliga platser fungerar helt klart som en lustförhöjare för många kvinnor. Snabba erotiska möten under tidspress i annorlunda miljöer där man riskerar upptäckt ger den där extra spänningen. Det handlar om att bryta det vanliga mönstret och att göra något lite "förbjudet", säger sexpedagogen Ylva Franzén, författare till boken "Orgasmera mera".

"Kvinnor - ta för er"

Hur står det då till med snabbsexet i realiteten bland de svenska kvinnorna? Nja, nästan hälften av kvinnorna säger att "det händer" och en av fem svarar "sällan". En av sex har det "ofta" och knappt en av tio har det "mycket ofta".

- Vi kvinnor har fått oss itutat sedan långt tillbaka att vi inte har samma rätt till sexuell njutning som män. Mannen har alltid ansetts vara den aktive, den som ska ta initiativet till sex, och har på så vis ett stort försprång. Men de kvinnor som vågar vara aktiva och ta för sig kan alldeles säkert få bra snabbsex, säger Gunnel Brander.

3 av 4 tycker snabbsex är underskattat

Nneka Amu