Våga fira jul som du vill

Många drömmer om att resa bort – men de flesta gör som de brukar

RELATIONER

Kalle Anka, gröt och skinka hör till det svenska julfirandet.

Men Aftonbladets julenkät visar att var fjärde person drömmer om att åka utomlands i stället.

Trots det åker bara tre procent i väg över julhelgen.

Foto: christer höglund
Britt-Marie Insulander, folklivsforskare.

Majoriteten som har svarat på Aftonbladets julenkät kommer att fira jul med sin familj och vill verkligen göra så.

Men det finns också en stor grupp som inte följer sin egen vilja. Nästan var fjärde person vill åka utomlands över jul, men bara tre procent gör det.

Ett resultat som inte förvånar folklivsforskaren Britt-Marie Insulander.

– Många drömmer om att fira på ett annat sätt, men i stället gör de som de brukar. De vill fly från julklappar i massor, krav på julstädning och julmat, men det slutar nästan alltid med att de fortsätter på samma sätt år efter år, säger hon.

Enkäten visar också att en av tio kommer att fira jul med sin partners familj medan bara 3,5 procent egentligen vill det.

– Resultatet är mycket intressant. Det visar tydligt att det finns en skillnad mellan vad folk vill och vad de gör, säger Britt-Marie Insulander.

Att bryta traditioner menar hon inte är något negativt.

– Tvärtom tror jag att det är positivt för julen på sikt. Fler borde göra som de vill, då tror jag att vi kommer närmare julens ursprungliga mening med omtanke och värme, säger hon.

Hennes tips för en bra helg är att minska kraven.

– I stället för att försöka uppnå samma känsla som förra året borde man bara tänka på att ha trevligt och njuta av ledigheten. Man bör också minnas att julen är en tid för eftertanke, generositet och återhämtning. Det spelar ingen roll om det är med stora släkten eller på Kanarieöarna, säger Britt-Marie Insulander.

Men hennes kanske viktigaste råd gäller faktiskt dagarna före julafton.

– Se till att ta det lugnt. Om man är sönderstressad innan firandet ens har börjat blir det aldrig en lyckad jul, säger Britt-Marie Insulander.

Julen – en underbar familjehögtid eller en tid av stress, press och måsten? Aftonbladets julenkät visar att många inte firar som de själva vill – utan som traditionen kräver. Men det finns undantag. Vi har träffat fyra personer som har valt att fira på sitt eget sätt. – Fler vill bryta traditionen men klarar det inte, säger folklivsforskaren Britt-Marie Insulander.

Nils Olauson