Läsarna: Du är Årets kvinna, Carolina

76 000 deltog i Aftonbladets omröstning

1 av 3 | Foto: ap
Årets kvinna Carolina Klüft kom på första plats i omröstningen med 27,8 procent av rösterna.
RELATIONER

Aftonbladets läsare har utsett Carolina Klüft till Årets kvinna 2003. Hon slog både Annika Sörenstam och prinsessan Madeleine med hästlängder, och kammade hem en tredjedel av de 76 000 rösterna. För att inte tala om politiker som Margareta Winberg och Gudrun Schyman som bara hamnade runt en procent. Aftonbladets Åsa Mattsson analyserar resultatet.

Över 76 000 läsare har velat delta i vår omröstning om Årets kvinnor. Rekordkul! Och vem vann? Om jag säger Åsnan Iors ledsagare i världen och utesluter Christoffer Robin så har ni en bra hint. Carolina Klüft naturligtvis! Hon fick 27,8 procent av rösterna och kan förutom Bragdguldtagare, Årets Växjöbo och Årets idrottskvinna numera stolt titulera sig Årets Kvinna.

Det kanske känns övermaga

att överhuvudtaget fråga sig varför Carolina vann, men visst är det också någonting mer än de fantastiska gulden, det är något sagoskimrande över Carolinas utveckling till världsstjärna. Det är sagan om den nördiga flickan som inte får vara med på festerna, som sitter hemma med familjen, som är allt annat än cool. Hon går på löpträning när kompisarna dricker öl. Hon spelar yatzy och skitgubbe när de andra leker ryska posten. Hon är lite mobbad, sedd över axeln, en som inte får vara med bland dem som gäller. Hon får säkert fnitteranfall och gör storvulna töntiga gester med armarna och anses pinsam.

Visst har vi sett den här filmen, läst den här sagan, om små pinniga killar och tjejer som kör sitt eget race vid sidan om och en dag reser de sig, en dag visar de alla. Men det här är mer än saga, mer än film. Det händer verkligen att Carolina Klüft sätter det där tredje längdhoppet och är hela världens idrottsstjärna. Hon är aldrig knäckt, hon tror på sig. Och allt hon gör förvandlas till charmiga egenheter, och ingen vill vara den som en gång mobbade henne hemma i Växjö.

På andra plats,

med 15,5 procent av rösterna, hittar vi en annan sporttjej, Annika Sörenstam, i mycket Klüfts motsats. Det vore synd att kalla henne charmig och sprallig, hon är snarare lika tjurig och sturig som Björn Borg och Patrik Sjöberg. Likafullt fick hon de stora superkommersiella amerikanska TV-kanalerna att göra henne till "Annika" med hela världen när hon gjorde sin klassiska inbrytning på herrarnas golftour. Någon "Duktiga Annika" är hon absolut inte, däremot en suverän golfare, som har slagit några av sina bästa slag just i år.

Victoria Svensson

och Fotbollslandslaget kniper en hedrande fjärdeplats, och det känns kanon att så många spelarprofiler äntligen fick chansen att visa sig, för så många tittare. Jag tror också att bilderna på tjejerna från VM har betydelse för synen på tjejer överhuvudtaget, närbilder på när spelarna är helt koncentrerade på viktiga inlägg, arga och besvikna ansikten, grimaserande, fokuserade, svettiga, skitiga, upprörda... Det här är den nya "kvinnligheten", eller vad säger Mats Gellerfelt?

Tätt efter Fotbollslandslaget kommer modiga kompetenta utrikeskorrespondenten Åsne Seierstad, som rapporterade från kriget i Irak, hon som alltid hade "nystrukna blusar vid fronten", enligt programmet Debatts Lennart Persson... Det hade hon alltså inte, vilket alla ni som röstat på Åsne förmodligen fattat för länge sen.

I övrigt tolkar

jag resultatet av omröstningen som att misstron mot alla som har en maktställning, oavsett politisk färg, är synnerligen levande i Sverige. Alla politiker har till exempel hamnat nere runt 1 procentstrecket, eller därunder. Big Brother-Linda däremot kammar hem 5,1 procent, och siffran är åtminstone inte tillkommen på konstlad väg. Exponeringen kring Linda har också varit närmast uppsvälld, så det är kanske följdriktigt? Jan Stenbecks dotter Cristina får 3.1 procent, mycket mer än politikerna, och det tror jag har att göra med att man uppfattar henne som udda i gruppen präglad av Skandiadirektörerna och deras manliga likar. Dessutom har hon ju en väldigt vacker gran.

Slutligen hamnar prinsessan Madeleine

på tredjeplats med hela 12.7 procent av rösterna. Uppenbarligen anser inte läsarna att Madeleine har någon makt att tala om, även om inte jag håller med om det. Madeleine har ju också nyligen röstats fram till Sveriges sexigaste kvinna, och unga vackra kvinnor är fortfarande vårt samhälles ikoner. Madeleines image som glad, okomplicerad, glamourös och lättsinnig spelar säkert stor roll. Det är kanske det vi längtar efter att få vara lite mer allihopa i denna mörka tid?

Se hela resultatet från omröstningen Årets kvinna

Åsa Mattsson