”Därför skär vi oss själva”

3 000 unga tas in på akuten för att de skadar sig

RELATIONER

De skär sig, bränner sig med cigaretter eller hudflänger delar av kroppen.

Unga som skadar sig själva har ökat dramatiskt de senaste fem åren.

Foto: Krister Hansson
Ulf Wallin, verksamhets- chef på BUP i Lund.

På Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Lund har man de senaste åren sett en tydlig trend. Unga, framför allt tjejer, som skär sig blir allt vanligare.

- Ökningen har varit dramatisk. Jag har träffat många tjejer som berättar att de har skurit sig någon gång, som för att prova, säger Ulf Wallin, verksamhetschef på BUP i Lund.

Han menar att självskadebeteendet i sig inte är något nytt, men att det i dag finns som ett tydligt alternativ hos ungdomar. Bland annat sprids det via internet och kompisar emellan.

- De känner till det och de ser det som ett alternativ. Psykiatrin har också varit dålig på att fånga upp dem. Man har av okunskap reagerat med ilska, ungefär som man tidigare gjorde med anorexi - det är ju bara att äta, säger Ulf Wallin.

Blir som ett missbruk

En förklaring till att självskadebeteendet ökat tror han också kan vara den ökande kroppsfixeringen.

- Vi uttrycker allt fler känslor genom att straffa eller belöna kroppen.

För många som skär sig blir det till en vana, ett missbruk, där man flyr de verkliga känslorna.

- Det är vanligt att de här flickorna bär på ett stort tomrum inom sig, säger Eva Andersson, överläkare på borderlineenheten på Karolinska sjukhuset.

Hon understryker att de som skadar sig själva mår väldigt dåligt och kan vara deprimerade.

- Jag har svårt att se att en frisk person skulle välja den extrema smärta det är att skära sig för att väcka uppmärksamhet.

Flickor straffar sig

Varför det är mest kvinnor som skadar sig vet man inte riktigt, men mönstret är tydligt.

Pojkar som mår dåligt blir våldsamma, är utagerande och synliga, flickor vänder sig inåt och straffar sig själva i tysthet.

- Motiven skiljer sig från flicka till flicka. Det viktiga är att inte generalisera, säger Anny Gullberg, chef på flickhemmet Eriksdal som ligger utanför Göteborg.

Så här svarar ungdomar om varför de skadar sig. Studien är gjord på så kallade borderline-patienter med självskadebeteende.

Här finns hjälp

Skära sig med kniv eller rakblad. Eller låta en cigarett sakta bränna ett djupt hål i armen. Allt fler unga skadar sig själva och ökningen är dramatisk. Varje år skadar 3 000 unga sig så allvarligt att de tas in på akuten. Var tredje flicka i årskurs 7-9 vill skada sig själv, visar en svensk studie. Enligt en ny larmrapport från Bris ringde 350 tjejer som skadat sig själva till Bris jourtelefon. Här startar Aftonbladets artikelserie om att skada sig själv.

Anna Bengtsson