Det nya bröstet sätts in när det gamla tas bort

RELATIONER

Var tredje kvinna som drabbas av bröstcancer måste operera bort ett av sina bröst.

I dag finns möjligheten för många att få ett rekonstruerat bröst på direkten.

På Huddinge universitetssjukhus pågår just nu forskning för att hitta snyggare och bättre proteser.

Leif Perbeck är bröstkirurg och skapar nya bröst åt cancerdrabbade kvinnor.

För trettio år sedan fick en kvinna som opererade bort sitt bröst på grund av bröstcancer leva utan bröst. Det behöver ingen göra idag.

På de större sjukhusen har till och med många kvinnor möjlighet att få en direktrekonstruktion. Då läggs en protes in samtidigt som tumören och det gamla bröstet opereras bort.

Tidigare har direktrekonstruktioner ifrågasatts eftersom det spekulerats i att de döljer ett återfall. Men det är tvärtom, menar Leif Perbeck, bröstkirurg och docent på Huddinge universitetssjukhus som har rekonstruerat många kvinnobröst i sina dagar.

Huden töjs ut

– Tvärtom ligger protesen som en barriär så att inte tumören kan växa inåt.

Det vanligaste är att kvinnan får en expanderprotes.

– När tumören har tagits bort är kvinnan nästan platt. En expanderprotes fungerar enligt samma princip som magen på en gravid kvinna och huden töjs ut efterhand.

De senaste åren har kvinnornas krav på hur brösten ser ut ökat, berättar Leif Perbeck. Bakom ligger en ny typ av silikonproteser som kallas för geléhallonproteser som ger bröstet en mer droppformad, naturlig form än en koksaltprotes. I dag gör därför 70 procent av kvinnorna en andra operation och byter ut koksaltet mot en silikonprotes.

”Proteserna är dyra”

– Problemet är att proteserna är så dyra, på grund av vad marknaden, det vill säga de kosmetiska operationerna, är beredda att betala.

Under hösten driver han tillsammans med kollegerna på Huddinge sjukhus ett projekt där två nya typer av proteser provas:

en protes med en blandning av koksalt och silikon.

en ny halvmåneformad protes fylld med koksalt.

Tanken är att hitta en protes som ska bli beständig och att behovet av att operera om ska minska.

– En idealisk protes finns inte i dag, säger Leif Perbeck.

Nackdel med dagens bröstrekonstruktion är att det inte går att göra åldersnaturliga bröst.

Inga hängbröst

– Vi kan inte göra hängbröst. Därför tvingas vi ofta lyfta det andra bröstet också.

Leif Perbeck hoppas och tror att det i framtiden utvecklar metoder som gör att läkarna inte som i dag antingen bara tar bort 20 procent av bröstet i en så kallad tårtbitsoperation, eller hela bröstet, utan att det kommer finnas alternativ mittemellan.

– Satsar vi för mycket på kosmetisk kirurgi riskerar vi att patienten kan få återfall. Det är en ständig balansgång, säger Leif Perbeck.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM