”Min familj och mitt jobb är det största i mitt liv”

1 av 3
Mångkulturell. Tilde ser inte sig själv som en framgångsrik invandrarkvinna specifikt. Hon har en mångkulturell bakgrund och känner sig hemma överallt.
RELATIONER

Vad är bra med Sverige?

– Sverige är ett föregångsland när det gäller det kollektiva samvetet, att alla människor vill hjälpa till efter bästa förmåga. Vi har också en grundläggande syn på demokrati och människovärde. Det dåliga är att man varje dag ser misslyckande inom äldrevården som är omskakande. Jag blir så olycklig. De äldre är värda all respekt och har skapat vår verklighet. Sverige behöver också jobba på integrationen och se det som en berikning och inte ett problem.

Det finns hemlösa i Sverige också, ger du dem bröd?

– Jag ger dem inte bröd utan pengar. Jag säger aldrig nej när en hemlös kommer fram och ber om pengar, eller försöker sälja Situation Stockholm för tredje gången.

Känner du dig svensk?

– Ja, jag känner mig väldigt svensk men samtidigt osvensk. Jag är stolt över Sverige. Ambitionen att skapa ett rättvist samhälle är unikt för Sverige och att man tycker att alla ska ha samma värde. Men den livsviljan som finns i Brasilien och andra fattiga kulturer kan jag sakna. De har inte några materiella eller ekonomiska tillgångar, men de missar inte ett enda tillfälle att glädjas, fira och umgås. Det handlar om närhet till andra människor. Du får ingen energi av två nollor extra på bankkontot.

Men du har försörjt din sambo Daniel, eller hur?

– Ha ha, han var pappaledig. Det var helt självklart för mig att han skulle vara det. Inte bara för att jag är feminist utan det skulle var svårt för mig att bli kär i en man som inte skulle vilja vara pappaledig. Jag skulle inte passa ihop med en sådan person. Inte ett helt liv. Sedan har jag valt att jobba när mina barn har varit små och tagit med dem på mitt jobb.

Tjänar du mer än din sambo?

– Ja, det gör jag, ha, ha.

Hur träffades ni?

– Vi träffades på Sardinien när jag var där på jobb. Han var guide där.

Hur håller ni kärleken vid liv?

– Jag är inte så förtjust i vardagen där man bara tragglar på i ett förhållande. Man måste själv skapa glädjeämnena i livet. Som att åka till Köpenhamn en helg, skaffa barnvakt en kväll, ge en oväntad blomma. Bekräftar man inte varandra utan tar varandra för givna så dör kärleken. Hela livet måste man välja om varandra i ett förhållande. Om man inte gör det så är kärleken i fara.

Hur får du ihop ditt yrkesliv och din mammaroll?

– Känslan av inte räcka till för sina barn finns nog alltid där. Jag är medveten om att det är en destruktiv känsla. Föräldraskapet innebär att man skulle vilja göra så mycket mer för sina barn hela tiden, men det blir inte bättre av att man har dåligt samvete. Man räcker till mer än man tror.

– Min familj, och mitt jobb det är det största i mitt liv. Jag åkte gärna in på jobbet på helgerna tidigare, men det gör jag inte längre. Jag har blivit bättre på att säga nej till saker efter det att jag har fått barn.

Vad gör dig olycklig?

Jag blir fruktansvärt ledsen när jag möter människor som inte fått någon chans i livet. Och jag möter sådana människor i mitt jobb hela tiden. Jag träffade nyligen en hivsmittad kvinna som har två barn. Hon är en fantastisk människa, stark och modig. Jag blir starkt berörd av människor i hennes situation.

Du är vegetarian också. Varför äter du inte kött?

– Jag har aldrig varit så förtjust i kött, så enkelt är det. Sedan tycker jag att om man läser på lite om djurens rätt och blir upplyst om hur djuren egentligen har det så känns det onödigt att äta kött.

Men du gillar ju inte husdjur heller?

– Ha, ha. Nej det stämmer. Jag vill varken äta dem eller vara med dem. Nej, jag vet inte. Jag är bra på att möta och förstå människor. Jag har lätt för att känna empati med människor, men djur förstår jag mig inte på. Jag får inte kontakt med dem, de gör som de vill. Jag är rädd att de ska hoppa på mig!

Det har stått i pressen att du kört på fyllan. Stämmer det?

– Nej, nej, det där var fullständigt taget ur luften. Jag ringde till den tidningen och frågade var de fått det ifrån. Jag har haft mina duster med skvallerpressen. Jag läser inte sådana tidningar längre.

Måste man inte tåla mer som kändis?

– Jag tror att andra människor har en skev bild av kändisars liv. Det är aldrig någon som skriver att ”Tilde gick upp kl 03.00. Åkte till jobbet, diskuterade i soffan med socialministern, satt i möte, åkte hem, kastade sig i säng för att vara pigg när hon hämtar barnen på dagis”. Så ser min vardag ut.

Agneta Elmegård