”Jag har sett tjejer bli nedtryckta”

Amanda Renberg från "Hip hip hora" chattade med läsarna om hur det är att spela en utsatt tjej på film

RELATIONER

Iza säger: hej! såg hip hip hora i lördags du va jätte bra. hur fick du rollen?

   Amanda Renberg säger: Jag var på en öppen audition, sedan gick jag vidare till provfilmning och till sist fick jag rollen.

T-FAB säger: Hej Amanda! Jag vill bara säga att jag har sett filmen flera gånger, och du är bara bäst! Var det inte svårt att spela in alla känsliga scener? Fick du någon hjälp av regissören?

   Amanda Renberg säger: Det var inget som var direkt svårt. Det är en svår fråga, det enda jag kände var att det var en underbar inspelning där jag jobbade med duktiga människor, särskilt regissören. Jag kände att vi förstod varandra, jag visste vad hon ville ha. Hoppas jag! Tack så mycket förresten.

gladkille17 säger: Min kompis Sinder undrar om du har varit med om liknande situationer i ditt vanliga liv

   Amanda Renberg säger: Nej, lyckligtvis inte! Varken jag eller någon av mina nära vänner, men jag har sett tjejer bli nedtryckta på lite längre avstånd från mig.

Martin säger: Hej Amanda! Under en ganska stor del av filmen så berättar Sophie inte sanningen för sin pappa. Vad tror du hade hänt om hon gjort det lite tidigare?

Martin från Flövik

   Amanda Renberg säger: De hade förhoppningsvis kunnat förstå varandra lite tidigare. Men jag tycker deras relation är ett bra, vanligt exempel, på hur det kan vara, och på att man kan hitta fram till varandra även om det blir fel.

Rikard säger: tja!! tycker du att filmen blev så som du trodde att den skulle bli?? ??? Föresten är du singel???;)

   Amanda Renberg säger: Jag tycker vissa delar av filmen är betydligt bättre än jag trodde de skulle bli, vissa bara annorlunda. Det är klart det blir så - i förväg kan man ju inte veta något. Censur på andra frågan.

thekiller säger: är det här en ny fucking åmål?

   Amanda Renberg säger: Absolut inte! Det här är en helt annan film. Fucking Åmål är en bra film, som var banbrytande när den kom, och den här är kanske inte "ny" på samma sätt - men det är en bra ungdomsfilm som tar upp dels viktiga frågor men främst fina relationer.

Lisa säger: Heej, Jag undrar vad pappan i filmen heter? O vill bara säga att filmen var en riktig Oskarvärd film tycker jag.

   Amanda Renberg säger: Tack! Gud vad snällt sagt, verkligen kul att du tycker det. Björn Kjellmans karaktär heter Krister.

sara18 säger: ungdomar går nog gärna och kollar på hiphiphora,tycker själv det är en bra film. men vad tror du deras föräldrar tycker?.. vet föräldrar vad deras barn gör?

   Amanda Renberg säger: Föräldrar som vet det blir nog glada att en sådan här film kommer, och de som inte vet det behöver se den, tycker jag. Vuxna i allmänhet behöver se den. Det jag vill är att den här filmen ska nå ut till så många som möjligt, inte bara ungdomar.

ffff säger: Vilka framtisaplaner har du inom film?

   Amanda Renberg säger: Jag vill jobba med så mycket som möjligt, göra så många olika roller som möjligt och jobba med så många olika människor som möjligt.

jona säger: Har du gått på teater skola lr ??

   Amanda Renberg säger: Jag har varit med i olika teater- och dramagrupper, och musikal, sedan jag var ungefär sex år.

mr.G säger: Hej Amanda hur har ditt liv påverkas efter hip hip hora?

   Amanda Renberg säger: Ja... jag har framför allt lärt känna väldigt många nya människor. Det är främst det. Insett ännu mer att det är det här jag vill hålla på med.

Simpan säger: Tycker att filmen är väldigt hemskt, men tyvärr så ligger det sanning i det som visas.

Jag tyckte att stämningen var väldigt "tryckt" inne i salongen när jag såg filmen.

Hur var det när i spelade in filmen? Går det att spela in en sådan här film med någon glädje, utan var det "tryckt" även under inspelningarna?

   Amanda Renberg säger: Det var verkligen inte det minsta tryckt, någon enda gång! Det är nu när jag ser filmen jag kan se att det är hemskt - faktiskt är det så. Det var en underbar inspelning där jag kom nära många av dem jag jobbade med.

Kattis säger: Hur gammal är du Amanda? Du ser äldre ut än att gå i sjuan, har jag rätt?

   Amanda Renberg säger: Jag är sexton.

en mamma säger: Jag är mamma till en tonårstjej och vi pratar en hel del om de här sakerna med tjejer och killar, kläder och "signaler" hemma... Det verkar som om lärare i skolan oftast är väldigt dåliga på hantera könsroller och har större krav på tjejer än killar. Är det din erfarenhet också? I så fall, vad har du för råd till lärarna? Själv jobbar jag som journalist. Hur ska man skriva om sådana här saker utan att killar bara blir arga?

   Amanda Renberg säger: Det är viktigt att framhålla att det här varken är killars eller tjejers fel. Det är en större fråga en så. Det man behöver göra, faktiskt, är att börja från allra första början när barn är små, alltså redan på dagis - inte med att informera utan med att behandla barnen lika. För även om man kan tro att det är så, så behandlas barn olika redan då. Information till alla som är i kontakt med barn och ungdomar, det är vad som behövs. Och när barnen bli större även information till dem.

säffle säger: hej! jag har inte sett filmen än. jag funderar på att ta med min lillasyster, hur gammal tycker du man borde vara för att se filmen?

   Amanda Renberg säger: Min lillebror har sett den med behållning, och han är 10 år. Men annars tycker jag nog att man gärna ska vara kanske elva, tolv - alltså lite före högstadieålder. Men egentligen räcker det med att vara stor nog att man kan ta till sig en bra films handling, det här är ett fint relationsdrama mer än något annat!

Peter säger: många beundrare nu? *ler*

   Amanda Renberg säger: Haha, ja, kanske det...

Jocke säger: Har du varit med i några fler filmer än den här?

   Amanda Renberg säger: Jag har gjort en del kortfilm, och så teater och musikal, men det här är min första långfilm.

jennnnnny säger: vilken sorts musik lyssnar du på? :)

   Amanda Renberg säger: Massa! Jag älskar Kent, Coldplay, Eva Dahlgren, Evolver, The Sounds, Melody Club... Klassiskt också. Och massa mer.

lovisa säger: hur är sebbe i verkliheten??????

   Amanda Renberg säger: Filip Berg är en underbar person, väldigt rolig, väldigt avslappnad med sig själv.

Denglade säger: vad gör du på fritiden då?? eller du kanske inte har mycket fritid för att du arbetar

   Amanda Renberg säger: Förutom att hålla på med det här älskar jag att gå på bio, att sjunga och dansa och spela piano vilket jag gjort väldigt länge. Jag springer gärna runt i naturen och klättrar i träd också.

öööö säger: Hej Amanda, jag har inte sett filmen än, ska kolla på den, vart i Sverige har ni spelat in filmen..i vilken stad?

   Amanda Renberg säger: I Stockholm, mest runt Bromma och Blackeberg.

Johanna säger: Hej Amanda vilken scen var roligast/svårast att spela in?

   Amanda Renberg säger: Roligast/svårast... hm... brett urval där. Men det var starkt att göra bland annat den scenen där jag bråkar med Björn, alltså Krister, den där han säger att Sofie förstör allting. Och den scenen där vi blir sams tyckte jag om att göra.

Swedhem säger: hej. jag undra om du tycker du har något gemensamt med sofi?

   Amanda Renberg säger: Vissa karaktärsdrag, absolut. Jag är också väldigt intensiv; vill väldigt mycket. Och jag har också brytt mig om hur jag verkar utåt, jag var så ett tag i sjuan. Jag tror att jag kan vara stark som hon också.

   Amanda Renberg säger: Det var väldigt trevligt att prata med er, hoppas ni fick svar, och att ni ser filmen och tycker om den. Nu måste jag gå, ska springa ut i skogen och sjunga litegrann.