Fruarna kan avgöra USA-valet

Ketchup-drottningen gör Kerry mer mänsklig och det gillar väljarna

1 av 3 | Foto: Pontus Höök
Teresa Heinz Kerrys varma utstrålning är en stor tillgång för maken John Kerrys valkampanj.
RELATIONER

Det amerikanska primärvalet är i full gång. Men det är inte bara politisk strategi och kampanjkassa som avgör hur det går. Det gäller att visa upp en fru som skapar förtroende hos väljarna.

– Det kan vara avgörande, säger Wolfgang Hansson, utrikeskommentator på Aftonbladet.

Senator John Kerry gjorde storslam i primärvalen natten till onsdagen svensk tid, genom att ta fem segrar av sju möjliga. Kerry har nu tagit en stor ledning bland demokraterna och är storfavorit till att vinna kampen om vem som ska utmana president George Bush i höstens presidentval. Förutom sin långa politiska erfarenhet och bakgrunden som krigshjälte från Vietnam har Kerry en stor fördel – frun Teresa Heinz Kerry. Änka efter ketchup-mogulen John Heinz och med en elegant framtoning a la Jackie Kennedy är hon mediernas favorit. Vid varje valmöte under månader av kampanj har Teresa Heinz stått vid sin man sida.

– Hon kan vara avgörande för Kerry. Hon är attraktiv och har en varm utstrålning. Han uppfattas som högdragen och stel. Genom att synas med en fru som tilltalar väljarna, och kramas och pussas offentligt, framstår han som mer mänsklig, säger Wolfgang Hansson.

Röstar efter känsla

Han menar att amerikanarna ofta röstar mer efter känsla än efter sakfrågor. De vill gilla personen de väljer och därför är det viktigt för kandidaterna att visa att de är stabila, med en fru vid sin sida. Fram till nyligen var det helt otänkbart att ha en kampanj utan hustrun.

Ett talande exempel är Howard Dean, som länge kampanjerade utan hustrun Judy Steinberg Dean. Hon ville hellre satsa på sin egen karriär och har sagt att hon inte lämnar sin läkarmottagning för Vita Huset. Även om vissa hyllar henne som modern, är det många som ifrågasätter henne engagemang och uppfattar henne som en udda figur.

– Dean gjorde ett misstag. När frun inte är med börjar väljarna undra vad som är fel, och det skadar honom.

Först efter Deans katastrofala val i Iowa, har hustrun ryckt in för att försöka vända opinionen. Men kanske är det för sent. I nattens val ignorerades Dean i stort sett av röstarna.

Inte överglänsa männen

Men även om fruarna är viktiga, få de inte överglänsa sina män. Teresa Heinz deltar till exempel aktivt i Kerrys valarbete, men bakom kulisserna.

– Det är farligt för kandidaterna om frun tar för stor del. Då uppfattas det som att han låter sig styras, säger Wolfgang Hansson och tar upp Hillary Clinton som exempel. Hon var mycket pådrivande under Bill Clintons valkampanj. Även om det gick bra i presidentvalet blev hon ett hatobjekt bland många republikaner som uppfattade henne som okvinnlig.

Även i Sverige

Som kandidathustru I USA gäller det alltså att synas men inte höras. Även om det låter förlegat för svenska förhållanden finns det likheter menar Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning.

– Är man gift med någon som står för något politiskt är det bara att hålla truten. Se bara på Anitra Steen. Hennes 30-åriga yrkeserfarenhet ifrågasätts för att hon har ett förhållande med statsministern. Så visst ska vi nog syna mjölet i vår egen påse också, säger hon till aftonbladet.se.

Jenny Lindblom