”Färgglada pumps ett måste i vår”

Stylisten Katrin Wassdahl om vårens fem heta trender på Stockholms modevecka - ny bildspecial varje dag

Foto: kristian löveborg, Stockholm Fashion District
Några av plaggen ur modetrenderna Colour me crazy, Game's on, Fifty-fifty, Mixed Feelings och Female attraction.
RELATIONER

Sportigt, färgglatt eller 50-tal. När Stockholms modevecka drar igång ligger fokus på hur vi ska klä oss i vår. Stylisten Katrin Wassdahl leder dig rätt bland alla trender.

Vårens absoluta måste. Färgglada pumps med spetsig tå är det som gäller - med hög eller låg klack.

Under modeveckan kommer vårens hetaste trender att presenteras. Katrin Wassdahl, stylisten som har satt ihop de fem olika tendenserna - sportigt, färgglatt, feminint, 50-tal och mönstrat - tror att det vanligaste blir en kombination av de olika stilarna. Men om hon får välja den hon tror mest på blir det 50-tal.

- Det märker man redan nu när man ser vad de stora kedjorna har köpt in. Det är klockade kjolar, prickigt och dräkter, säger hon.

80-talet lever kvar

80-talsmodet har varit populärt det senaste året och det är inte uträknat än.

- Det finns en siluett av det i det färgstarka modet med sänkta midjor och trikåplagg. Kläderna har tagit en enklare form än de vi hade på 80-talet. Den här gången slipper vi axelvaddarna, men pingvinärmar och kläder med fokus runt höften kommer att gälla.

Vårens hetaste färger är framför allt gult, orange, starkt grönt, turkos och chockrosa. Det gäller inte bara kläderna utan även skor och andra accessoarer.

- Färglada pumps är ett måste i vår. De ska vara riktigt spetsiga, men klacken kan vara både låg och hög. De kommer att erbjudas i så många färger att det blir svårt att välja, säger hon.

Killar vågar mer

Flera av de andra trenderna är inte nya. Enligt stylisten finns både sportigt och feminint alltid.

- Men i vår blir den feminina stilen kvinnlig men med attityd. Bikerjackor och boots syns bland plaggen. Sportmodet är främst vanliga kläder med sportiga detaljer som ränder.

Galet mönstrat är något som återfinns i många av de andra trenderna som 50-tal och färgstarkt.

- Vissa kläder är färdigblandade, men det kan också betyda att man vågar mixa mer själv mellan olika mönster, säger Wassdahl.

För de killar som vill vara trendiga är det framför allt färgstarkt och sportigt som gäller. Men killarna får gärna bära plagg som är gjorda för aktiv sport, som till exempel en baskettröja.

- Det femnina modet fungerar också med blommiga skjortor. Killar är inte lika rädda att klä sig kvinnligt nu som förut. Även de ”tuffa” killarna vågar mer.

Inköpsställen:

Lotta Zachrisson