Sluta chatta - börja flirta

De svenska singlarna är blygast i Europa

RELATIONER

Svenska singlar är dåliga på att flirta.

Knappt 17 procent vågar ta första steget.

Det gör oss till de blygaste i Europa.

Dejtingsajten Match.com har gjort en undersökning bland singlar från Sverige, England, Tyskland, Spanien och Frankrike. 3 000 personer mellan 25 och 44 år gamla har svarat på frågor om kärlek, relationer och dejting.

Bra kommunikation

Viktigast för svenska singlar är bra kommunikation när man blir intresserad av en person. Utseende, sexuell attraktion och pengar är inte lika viktigt.

Johanna Mårdh, 20, känner inte alls igen sig i att svenska singlar är blyga. Hon tog kontakt med sin nuvarande pojkvän, Martin Andersson, 19, på jobbet, på postsorteringen i Norrköping, redan andra gången hon såg honom.

"Jag gick fram"

- Jag såg honom där, och tyckte att han såg likadan ut som jag, så jag gick fram och pratade med honom, säger Johanna Mårdh.

Hon har lätt för att ta kontakt med personer och är inte rädd för att prata med nya människor.

- Det är roligare så, jag gillar att hitta på saker, säger hon.

Aftonbladets egen relationsexpert Eva Rusz Malmberg är däremot inte alls förvånad över att så få svenskar vågar ta första steget. Vi har tre saker emot oss, enligt henne:

- Jantelag, vinter och att vi är nordbor. Vi vet inte hur vi ska föra oss socialt eftersom vi inte är vana vid det.

Problem at ta kontakt

Många patienter som kommer till Eva Rusz Malmberg har problem med att ta kontakt med andra. De får lära sig hur de ska flirta.

- Jag övar dem i form av rollspel. De lär sig hur de håller kvar blicken i någons ögon och vad de ska säga. Träffar de på någon kan de säga: Ursäkta, jag tycker det vore hemskt kul att prata lite mer med dig.

Väljer dejta på nätet

I undersökningen kommer det också fram att många svenskar väljer att dejta på nätet i stället för att ta kontakt ute i verkligheten. De svenska singlarna är bland de flitigaste nätdejtarna i Europa.

Vilket är bästa sättet att få kontakt om man är intresserad av någon?

Hanna Rydén

ARTIKELN HANDLAR OM