”Vi är båda singel- tjejer i Hollywood”

Renée Zellweger och Nicole Kidman — så blev Hollywoods hetaste konkurrenter bästa vänner

1 av 7
I filmen ”Åter till Cold mountain” gör Renée den tuffa, manhaftiga Ruby. Nicole är den vackra Ada, som väntar på sin älskare, Inman, (Jude Law), som sårats i amerikanska inbördeskriget.
RELATIONER

Med filmen ”Åter till Cold mountain” vann Renée Zellweger inte bara en drömroll — hon vann en kamrat för livet.

I sin svåråtkomliga, svala motskådespelerska Nicole Kidman.

— Vi är ju två singeltjejer i Hollywood, säger Renée om sin nya, nära vän.

Jo, de är ett omaka par i Hollywoods stjärnvimmel.

Renée Zellweger.

Och Nicole Kidman.

Det är som den eleganta svanen och den söta lilla ankungen.

Vänner för livet

Men när Renée och Nicole arbetade tillsammans i nya storfilmen ”Åter till Cold mountain” (svensk premiär nu på fredag) växte en vänskap som överlevde både sex månaders kargt klimat i Rumänien – och den stenhårda konkurrensen på Oscars-galan.

I dag är de vänner för livet.

– Jag gillade Nicole direkt, säger Renée Zellweger. Hon är så vacker, och rättrådig, men också varm. Och så har hon en fantastisk humor.

”Åter till Cold mountain” utspelar sig i USA, men spelades in i Rumänien. Renée gör den tuffa, manhaftiga Ruby. Nicole är den vackra Ada, som väntar på sin älskare, Inman, (Jude Law), som sårats i amerikanska inbördeskriget.

Renée och Nicole hade faktiskt träffats före inspelningarna av ”Åter till Cold mountain”. Renée gjorde sin första stora filmroll i ”Jerry Maguire” mot Tom Cruise, då gift med Nicole Kidman.

– Nicole och jag träffades under inspelningarna då. Sedan är vi båda singel-tjejer i Hollywood. Vi har dessutom samma syn på jobbet.

Nicole Kidman talar också varmt om sin nya väninna, Renée:

– I filmen får vi visa en vänskap kvinnor emellan, som är ovanlig och väldigt rik och väldigt sann. När kamerorna stängts av så fortsatte vi att prata om våra liv. Det var underbart att få vara tillsammans med en annan kvinna som har liknande erfarenheter som jag själv.

Uppmuntrade filmteamet

Att sitta fast i Rumänien i sex månader – den tid det tog att spela in ”Åter till Cold mountain” – var inte glamouröst.

– Klimatet i Transsylvanien är skoningslöst, säger Renée.

Men hon och Nicole muntrade upp livet för teamet. De ordnade till exempel en stor middag för att fira Thanksgiving, en av årets största helger i USA. Kidman stod för dekorationerna, Renée för maten.

Renées och Nicoles olikheter går djupare än bara till utseendet. De är uppvuxna i två helt olika världar.

Nicole i överklassen: Hon är född på Honolulu, men flyttade med sin familj till Sydney, Australien, när hon var liten. Hennes pappa är en framstående läkare.

Renée är uppvuxen i hålan Katy i Texas. Hennes pappa är österrikare och arbetade som ingenjör. Hennes mamma, Kjellfrid, är från Norge och var sjuksköterska innan hon blev hemmafru.

– Mina föräldrar tillhör generationen där pappa går till jobbet för att försörja familjen, och mamma är hemma och lagar middag klockan sex på kvällen, shoppar och tar hand om barnen, säger Renée.

Idyllisk barndom

– Jag hade en idyllisk barndom. Jag spelade basket, tränade gymnastik och var till och med cheerleader i skolan. Men ett dåligt knä stoppade allt det där.

Istället började hon intressera sig för skådespeleri, och när hon började på University of Texas valde Renée drama som inriktning.

Men hennes liv fick en tvär vändning när hennes pappa blev av med jobbet och hon blev tvungen att själv finansiera sina studier.

Medan Nicole Kidman dansade balett, arbetade med välrenommerade teatersällskap och lekte med tanken på att följa i sin fars fotspår, tvingades Renée att arbeta som servitris. På Sugar´s. En ökänd strippklubb i Austin, Texas.

I dag tjänar hon miljoner

– Att arbeta som servitris på ett sådant ställe? Jag lärde mig mer om livet från kvinnorna som stod på scenen och dansade, och som ändå gick genom livet med värdighet, än vad jag lärde mig från dramalektionerna.

I dag behöver Renée inte oroa sig för sin försörjning – för rollen i ”Åter till Cold mountain” fick hon 15 miljoner dollar.

Dessutom träffade hon sin senaste pojkvän, Jack White, under inspelningarna. Han sjunger i vanliga fall i White Stripes, men har också en liten roll i ”Åter till Cold mountain”.

Är relationen allvarlig?

– Jag tror fortfarande på kärleken, säger Renée lite kryptiskt. Men jag sitter inte hemma och väntar på att det ska hända. Jag köper hus, jag reser runt – jag vet att lycka kommer på många olika sätt och att om man slösar bort sitt liv med att hoppas på att bli ”hittad”, eller bara väntar på att hitta ”den rätta”, så kommer man att missa allt det där andra i livet.

– Det handlar alltid om hans hjärta, säger Renée om sin drömman. Hans empatiska förmåga. Och han måste kunna få mig att skratta. Men på ett smart sätt.

Båda var nominerade

Styrkan i vänskapen till Nicole Kidman tvekar Renée inte om. Den har överlevt det kanske hårdaste prov två filmstjärne-bästisar kan utsättas för:

Förra året var både Nicole Kidman och Renée Zellweger nominerade till den åtråvärda Oscars-statyetten – i samma kategori, Årets kvinnliga huvudroll. Renée för Dazzle i ”Chicago”. Nicole för Virginia Woolf i ”Timmarna”. Kidman vann. Och Renée är bara glad för hennes skull:

– Oscarsgalan är en rolig kväll, säger Renée. Ingen förlorar en sådan kväll. Att Nicole vann var på tiden – och hon förtjänade det verkligen.

– Det var bitterljuvt att vinna, säger Nicole Kidman. Men när man ser Renée i ”Åter till Cold mountain”, får se hennes mångsidighet och talang, så förstår man att hon kommer att vinna en Oscar i år.

Renée är segertippad för rollen som Ruby och ”Åter till Cold mountain” är glödhet inför galan.

En annan film, som varit stort samtalsämne i filmvärlden den senaste tiden är uppföljaren av ”Bridget Jones dagbok” – ”Bridget Jones – the edge of reason”. Åter snackas det enormt om Renées viktuppgång inför rollen som singelbruden Bridget.

– Jag har lagt på mig femton kilo nu, men det kommer att vara lätt att bli av med, när jag kan återgå till det liv som jag gillar att leva. När jag får springa och sluta äta när jag är mätt. Det är sorgligt att man är så fixerad vid min vikt. Det säger en hel del om vår utseendefixering.

Viktökningen hjälpte

– Det var en hel del jobb att äta trots att jag inte var hungrig, men det hjälpte mitt skådespeleri. Jag kände mig inte bekväm i mina kläder, eller med min kropp. Allt det hjälpte mig att komma in i Bridgets osäkerhet.

Nicole Mary Kidman

Renée Kathleen Zellweger

Paul Sheehan/ Planet syndication, Bearbetning: Ulrika Svensson