Säg "jag älskar dig" - viktigare än kalsonger

RELATIONER
Singel-Fredrik svarar på kvinnors frågor om män på Du+jag på aftonbladet.se.

Jag vet hur ni vill ha det i morgon, tjejer. Ni vill att er hopplöst oromantiska karl ska genomgå en metamorfos. Ni vill att hans tråkigt svenska skal av måttfullhet ska krackelera som skalet hos en ruvande puppa. Ut ska en ny man komma. En färgsprakande varelse som ska behaga och underhålla er hela dagen.

I morgon ska han göra det som han aldrig annars gör. Han ska laga en trerättersmiddag, tända ljus och viska hela texten till "Moonlight lady" i ert öra. Med spansk brytning.

Han ska ge er en dyr present och ett kort där han har skrivit en egenhändigt komponerad kärleksdikt på hexameter. Och när ni framåt natten fnittrar in i sängkammaren ska han inleda förspelet med att bjuda upp till en kittlande tango. Som han i smyg har övat på i veckor.

För i morgon är det alla hjärtans dag. Dagen då den svenska mannen förväntas bli donjuan. Tjejernas julafton.

Den förälskade mannen känner pressen. Han irrar runt i butiker där han aldrig annars sätter sin fot. Han köper brösthållare, märkliga kosmetikaprodukter och skamligt dyra rosor. Han knåpar förtvivlat ihop en mellanstadiedikt och övar på sin taffliga tango.

Sen tar han livet av sig genom att svälja en låda geléhjärtan.

Okej, jag överdriver en aning. Men visst förväntas vi män göra huvuddelen av jobbet på alla hjärtans dag. Det beror på en korkad tradition som säger att män ska uppvakta och kvinnor uppvaktas. I det avseendet är vi människor inte mer utvecklade än bergsgorillorna i Kongo.

Ni tjejer har det enkelt på alla hjärtans dag. Ett par kalsonger till gubben och sen är jobbet gjort. Kanske ska vi nu se till att höja ribban en aning - i dubbel bemärkelse.

Jag föreslår att ni beter er som männen i de kärleksfilmer som ni älskar att gråta till.

Det betyder inte att ni måste hyra en droska och ta med mannen på en tur i månskenet. Ni behöver inte heller sätta er med en banjo under hans balkong.

Viktigast är att ni säger det som sällan uttrycks i en småtjurig vardag. Undvik att gnälla om toalock som inte har fällts ner och förklara i stället varför han är värdefull för dig. Gör honom varm.

Jag lovar att han blir lycklig. Om han inte blir så rörd att han bryter ihop totalt och sabbar hela kvällen.

Sen får ni gärna slänga fram ett par kalsonger åt honom även i år.

Men det blir roligare om ni stickar dom själva.

Singel-Fredrik

ARTIKELN HANDLAR OM