Vilken ålder har kärleken?

I nya succéfilmen ”Galen i kärlek” blir Jack Nicholson, 66, alltid kär i unga tjejer tills han möter Diane Keaton

1 av 2
I filmen ”Galen i kärlek” blir Harry (Jack Nicholson) alltid kär i unga skönheter...
RELATIONER

Kärlek över generationsgränserna – smart eller inte? Det är temat i vårens stora kärlekskomedi ”Galen i kärlek”. På bioduken fungerar det mesta. Men hur ser det ut i verkligheten när man faller för en 25 år äldre person?

- Gör vad du vill, men ta dig en tankeställare om framtiden, råder psykologen Eva Rusz-Malmberg. När du är halvgammal är din partner redo för ålderdomshemmet.

Harry Sanborn har uppnått mogen ålder men dejtar bara unga skönheter. Han blir äldre - hans partners ligger stadigt runt tjugoårsstrecket. Under ett kärleksmöte med sin nya flickvän Marin i hennes mors sommarhus, drabbas Harry av smärtor i bröstet. Detta leder till att han blir kvar, motvilligt omhändertagen av Marins mor Erica Barry, en frånskild, framgångsrik pjäsförfattare på Broadway. Promenaderna med Erica får Harry att förstå poängen med kvinnor i hans egen ålder, men Erica har spanat in Harrys unga snygga läkare. Så är intrigen i vårens stora kärlekskomedi ”Galen i kärlek” med Jack Nicholson och Diane Keaton i huvudrollerna.

”Vad ska man kalla pappas 30-åriga sambo”

På filmduken är det oftast roligt och sött med kärlek över generationsgränserna. I verkligheten är det svårare. Hur kul är det när dottern kommer hem med en 30 år äldre man? Eller tvärtom - vad gör man när mamma eller pappa presenterar en partner som är i samma ålder som en själv? Går man ut och partar ihop - eller ska man kalla pappas 30-åriga sambo för styvmamma och förvänta sig nybakta bullar och söndagsstek?

- I en sån relation är det viktigt att man möts som vänner, inte som styvbarn och styvförälder, säger psykolog Eva Rusz-Malmberg. Samtidigt finns det en fara att bli för goda vänner. För att få det att funka måste man hålla på gränserna. Det går inte att fika och diskutera sex som vanliga väninnor. Det är ju ändå den enas förälder man pratar om. Och föräldern tycker nog att det är sådär lagom kul när barnet och den nya partnern har mer gemensamt.

Den allmänna uppfattningen har länge varit att män med yngre kvinnor är virila, medan kvinnor med yngre män är patetiska. De värderingarna håller långsamt på att luckras upp.

Experten: Vad om femton år?

- Idag finns det absolut större tolerans för kvinnor som träffar yngre män, säger Eva Rusz-Malmberg. Mycket för att flera kända kvinnor har vågat visa upp sina yngre män. Dessutom vet vi idag att äldre kvinnors sexualitet matchar bäst med en yngre killes.

- Då är det lättare att uppfatta det som patetiskt när 50-åriga män springer på Café Opera och dräglar efter 25-åringar.

Men generellt ska man vara försiktig med att kritisera, menar Eva Rusz-Malmberg. Även om det inte är helt okomplicerat.

- Har du fallit för en betydligt yngre eller äldre person är mitt råd: Gör vad du vill, men ta dig en tankeställare. Vad händer om 15 år? Ett förhållande där den ena är ung och den andra är halvgammal fungerar säkert. Det är jobbigare när man kommer över en puckel där den ena är halvgammal och den andra är över 75. Då är det inte så lätt att resa och göra saker ihop. Risken är stor att den yngre blir mer en vårdare än en partner.

Testa

Plus och minus med kärlek över åldersgränserna

Terri Herrera Eriksson