Josephine, 19, och Minna, 20: ”Många tjejer stämplar varandra som horor”

RELATIONER

Söndag såg ”Hip hip hora” med Josephine, 19, och Minna, 20, som har skoltiden i färskt minne. Igenkänningsfaktorn var total.

— Tjejer måste lära sig att de inte är några viljelösa offer, säger Minna.

Foto: Kalle Assbring
vuxna anger tonen Att unga kallar varandra för hora är inget tonårsproblem, tycker Josephine Kitali. Samma förtryck finns hos vuxna.

Föräldrarna spelar en viktig roll för att komma till rätta med sextrakasserier i skolan, enligt Minna och Josephine .

– Pappan i filmen stöter bort sin dotter istället för att diskutera, säger Minna. Han borde ha gått till botten med det hela, tagit killarnas namn, pratat med skolan och killarnas föräldrar. Det är brottsligt att trakassera någon sexuellt och han borde ha tagit det på allvar.

– Men det är alltid svårt att gå till sina föräldrar, säger Minna, som själv blivit kallad hora i skolan – av andra tjejer.

Minna fick skamkänslor

– För mig började det med att jag bytte skola i åttan. Då började det gå rykten om att jag hade gjort det för att jag var ute efter killarna på den nya skolan. I själva verket var det för att jag hade bråkat med alla mina lärare i sjuan och behövde få en nystart.

– Att bli klassad som hora skapar såna skamkänslor. Jag tog inte upp det med någon och förlorade min värdighet när jag lät folk snacka skit om mig. Under hela åttan och nian höll jag mig till mina kompisar och undvek rasthallen.

– Det var svårt att hitta någon vuxen som jag litade på, fortsätter hon. En elevs upplevelser väger väldigt lätt i lärarnas ögon. Jag minns när jag tog upp med skolsyster att en lärare brukade spana in mig. Han vände sig ofta om efter mig i korridoren och en gång hade han försökt titta in under min kjol. Det var så tydligt att många i min omgivning reagerade på hans beteende. Då svarade syster att jag nog hade feltolkat att han hade granskande blick.

Det handlar om attityder

– Man måste börja jobba med attityder innan något händer, säger Josephine. Killar måste lära sig att respektera tjejer?

– ?och tjejer måste lära sig att de inte är några viljelösa offer, säger Minna. Vändpunkten för mig var en temadag med Jämo i nian. Den lyfte mig som tjej. Det sjuka är att de manliga lärarna tyckte att temadagen var jättedålig. En av dem sade faktiskt till föreläsaren, som hade kort kjol: ’När du pratar är dina ben det enda jag kan koncentrera mig på’. Han fick medhåll av de andra männen.

– Det bevisar att det inte är ett tonårsproblem att unga kallar varandra för hora, säger Josephine. Samma förtryck finns hos vuxna, även om de använder andra ord.

Vad kände ni igen i filmen?

– Stämningen, säger Josephine. Hur lätt det kan gå snett när man är i den åldern. En tjej ska vara på ett visst sätt. Sticker hon ut så får hon skit.

Och inte bara av killar.

– Många tjejer stämplar varandra som horor, ofta för att höja sin egen status hos killarna, säger Minna.

– Många vill klassa det här med att tonåringar kallar varandra för hora som ett invandrarproblem, säger Josephine.

– Men det är det absolut inte. Jag gick i Fittjaskolan utanför Stockholm där nästan alla är invandrare, men jag märkte aldrig att någon sextrakasserade någon annan.

Terri Herrera Eriksson