Så vet du om du hittat den rätta

”Kärlekslabbet” i Seattle har den matematiska formeln för ett lyckat förhållande

1 av 2
”Viktigt att kunna bråka med humor och skratt”.
RELATIONER

Har jag hittat den rätta?

Kommer kärleken att hålla livet ut?

Det är nog frågor som många av oss ställer då och då.

Relationship Research Institute i Seattle, eller ”Kärlekslabbet”, har upptäckt den matematiska formeln för om ett förhållande kommer att hålla livet ut.

Modellen som är utvecklad av psykologen John Gottman tillsammans med matematikerna James Murray och Kristin Swanson ger svar med 94 procents säkerhet.

Förälskade par kommer till forskningsinstitutet på University of Washington i Seattle för att få reda på om deras kärlek kommer att hålla. De får börja med att fylla i frågeformulär som avslöjar vilken personlighetstyp de har. Sedan kopplas de till mätinstrument som avläser hur de reagerar fysiskt och känslomässigt när de diskuterar ett känsligt ämne, som till exempel pengar.

Gräla med humor

- När ”äktenskapsmästarna” talar om något viktigt kan de gräla, men de skrattar också och visar sig kärleksfulla. Många människor vet inte hur de ska kommunicera eller hur de skapar en humoristisk stämning. Det betyder att många av grälen beror på att de inte kan mötas på ett känslomässigt plan, säger Gottman.

- Vi hade aldrig vetat det här utan den matematiska modellen, fortsätter han.

De magiska siffrorna är fem mot en. På varje negativt tillfälle som uppstår under parets diskussion måste det finnas minst fem positiva. Om siffran blir lägre är äktenskapet i fara.

- Det är mer än bara matematik bakom det här, säger Swanson till BBC News.

Hon var skeptisk till att det skulle gå att räkna ut kärleksekvationen, men studier på 500 olika par visar att modellen fungerar.

Lotta Zachrisson