”1300-talet är väldigt likt vår egen tid”

Lena och Richard berättar om nya filmen "Tre solar"

1 av 2 | Foto: JAN NORDSTRÖM
Lena Endre spelar Hanna. Inför rollen var hon på tuffa träningsläger i flera månader före inspelningen.
RELATIONER

Lena Endre spelar en fårfarmerska - och samtidigt en självständig kvinna.

- På 1300-talet var kvinnor lika högt värderade som män, säger regissören Richard Hobert.

Filmen "Tre solar", med manus och regi av Richard Hobert, utspelar sig på 1300-talet. Den handlar om Hanna (spelad av Lena) som lämnar sin gård och sina barn för att rida till kusten. Hon ska möta sin man, korsriddaren Ulf, som kommer hem efter fyra års krig i Orienten. Halvvägs möter Hanna pesten, som sprider sig över landet. Hon bestämmer sig ändå för att fortsätta och gör sällskap med vännen Joel "

Varför ville du göra en historisk film, Richard?

- Jag ville inte göra en historisk film. Jag ville göra en film som berättar om den situation, den stämning som vi har i dag. Vår världsbild har förändrats sedan terrorattackerna den 11 september. Vi lever i en ständig osäkerhet med hot om krig och nya dödliga sjukdomar som sars.

- Jag tror att många har börjat se över sina liv, inte högtidligt men praktiskt: Vad är viktigt i mitt liv? Vilka bryr jag mig om? Hur ska jag leva innan det smäller?

- Jag ville göra en film om den känslan, om människor som ställs inför situationen att imorgon kan allt vara slut.

Varför placerade du handlingen i just 1300-talet?

Richard: - Det är en tid som på många sätt är väldigt lik vår egen tid. Det pratas om den mörka medeltiden, men väldigt många hade det bra då. De levde som bönder eller egna företagare och klarade sig rätt fint. Kvinnorna var, på den här tiden, lika högt värderade som män. Många kunde läsa och skriva och det fanns en utvecklad känsla för konst och konsthantverk. Det var ett välorganiserat samhälle på många sätt - ett samhälle som plötsligt hotades då pesten kom.

Lena, du spelar fårfarmaren Hanna i filmen. Du hoppar upp på hästryggen, vallar får och skjuter med pilbåge som om du inte gjort annat i hela ditt liv. Hur lärde du dig det?

- Jag var på tuffa träningsläger i flera månader före inspelningen. Ridit har jag gjort i flera år eftersom vi har hästar nere på vår gård i Kivik. Allt annat fick jag lära mig från grunden. Jag tränade hårt för att det skulle se naturligt och trovärdigt ut i filmen.

Filmen börjar med att tre solar går upp på himlen. Finns någon historia bakom det?

Richard: - Det där händer på riktigt ibland, det är ett fenomen som kallas för vädersolar. Det är en reflexion, ungefär som regnbågen - fast inte lika vanlig. Vädersolar förekommer flera gånger om året vid Kalmarsund, på Öland och i fjällen till exempel.

Lena: - Vi såg två solar en morgon när vi filmade på Stora Alvaret på Öland. I gryningen gick solen upp - och så kom det en till! Hela teamet stod och tittade, det var magiskt. Vi sa: "Kommer det en tredje sol så får vi det på film på riktigt." Men det kom bara två.

Richard om sig själv som…

Lena om sig själv som…

Helene Arkhem