"Jag var jättenervös för kärleksscenerna"

I nya filmen "Tre solar" gör Lena Endre sexscener utomhus med Mikael Persbrandt. - Jag vore iskall om jag inte blev berörd, säger hennes make, regissören Richard Hobert.

RELATIONER

Det

är februari. Men hemma i familjen Endre-Hoberts våning på Östermalm i Stockholm hänger röda julstjärnor ännu kvar i fönstren. Lena har inte hunnit ta ned dem, hon har inte varit ledig på tre veckor. Föreställningar av "Det kalla barnet" på Dramaten har varvats med gästspel i Berlin, filmfestival i Göteborg och inspelning av tv-programmet "Retroaktiv".

Vi sitter i matrummet i deras ljusa sekelskiftesvåning, Lena har dukat fram cappuccino och croissanter. När hon och maken Richard sitter bredvid varandra, mitt emot mig, slås jag av hur lika de är. Samma hårburr, blå ögon, näsform och smala läppar.

Äktenskapstycke har de och att de passar bra ihop är tydligt när man träffar dem.

Ändå var det långtifrån självklart att de skulle bli ett par. Lena och Richard var båda gifta på varsitt håll när de träffades och blev kära. Nu har de levt ihop i sex år och gjort fyra filmer tillsammans. Om några dagar är det premiär på Richards film "Tre solar", med Lena i huvudrollen.

Är det svårt att jobba ihop för er som är ett par privat?

Richard: - Nej. Vi gjorde ju två filmer ihop innan vi blev ett par, och då hittade vi ett professionellt sätt att samarbeta på som vi är måna om att upprätthålla. Men risken finns att jag är tuffare mot Lena än mot de andra skådespelarna ibland, för att visa att hon inte har några fördelar.

Lena: - Ja, jag kan ge ett bra exempel på det! I en scen i "Tre solar" så skulle jag rida en lång sträcka, tvärs över hela filmbilden. Det var sent på eftermiddagen, vi hade varit ute i tolv timmar, var trötta och frusna. Richard ville att jag skulle rida fort, eftersom ljuset höll på att försvinna. Jag protesterade och sa: "Jag kan inte rida så fort. Terrängen är svår, det är vatten och stenar, hästen kan halka och göra sig illa." Richard svarade: "Rid som jag säger, annars stryker vi den här scenen!" Jag trodde inte mina öron! Richard är en väldigt snäll regissör annars, otroligt mån om att alla ska må bra.

Men när han utmanar mig på det viset så pressar jag mig extra mycket, så klart. Jag rider nära honom så att han blir lite rädd (skratt).

"Tre solar" innehåller en stark kärleksscen, som Lena gör med Mikael Persbrandt. Vad känner ni inför kärleksscener?

Lena: - Det är jättejobbigt med kärleksscener. Det är alltid genant både för skådespelarna som ska göra dem och för teamet runt omkring. Det är ju en kärleksakt även om man inte gör det på riktigt. Jag och Micke (Persbrandt) var jättenervösa inför vår kärleksscen i "Tre solar", trots att vi har spelat mot varandra så många gånger. Vi skulle ha sex utomhus, på marken. Men teamet hade gjort det jättefint och spänt upp tyg runt platsen där vi skulle ligga, för att vi inte skulle känna oss så generade.

Richard: - Det finns två sorters genans. Den ena är den fysiska genansen, skådespelarna ska visa sig nakna och ta på varandra. Men det finns också en själslig nakenhet. Det handlar om att, framför kameran, visa hur man ser ut och vad man känner när man älskar med någon. Att våga visa det är ännu modigare än att visa sin kropp, tycker jag.

- Jag blir inte svartsjuk. Men jag kan känna mig avundsjuk på det lättsamma och lekfulla sätt som skådespelare har när de söker kontakt, män och kvinnor. Det är beröringar och omfamningar, väldigt sinnligt.

Lena: - Det tänker inte jag så mycket på. Men man kan ju inte vara helt "stiff" före en kärleksscen. Vi söker oss till varandra även i pauserna, mjukar upp varandra. Innan jag och Micke skulle göra kärleksscenen i "Tre solar" så gick vi där på inspelningsplatsen, höll om varandra och pussades lite, frågade om den andra skulle ha kaffe och så där.

Richard: - Jag vore iskall om jag inte blev berörd av det. Men jag behandlar Lena och Micke som två skådespelare som håller på och förbereder sig. För skådespelare är det förödande om det uppstår någon äkta känsla, fast det händer ju ibland. Jag tror dock att de flesta vuxna skådespelare har lärt sig att inte förväxla den här leken med något privat.

Läs resten av intervjun genom länken nedan:

Helene Arkhem