"Jag hade väntat på dig i hela mitt liv"

Foto: Erland SEGERSTEDT
Äkta kärlek. När Maria och Mikael bröt upp från sina förhållanden visste de att de skulle såra många människor men hade inget val. "Man kan inte använda barnen som murbruk i ett förhållande", säger Mikael. Efter dryga tio år håller passionen fortfarande i sig.
RELATIONER

Passion och kärlek är världens starkaste känsla, den kan försätta berg.

Det säger Maria Skiddi, som träffade mannen i sitt liv för drygt tio år sedan.

- Vi är älskligare än någonsin, kärlek, sex och vänskap i en mustig blandning, säger hon.

Maria och Mikael träffades på en fyra veckor lång tvärfacklig kurs hösten 1993. Efter två veckors kurs åkte de hem och jobbade i två veckor innan de återvände till nästa kursperiod.

- Första veckan åt alla kursdeltagare middag tillsammans, men jag höll mig på min kant. Jag fick veta att Michael hade väldigt små barn, säger Maria.

Under kursuppehållet hade Maria bara tänkt på Mikael. När de möttes igen sa han:

"Dig vill jag ha"

- Jag har tänkt på dig oavbrutet i två veckors tid, du är min drömkvinna. Dig vill jag ha. Om du vill och törs så står jag här och tar emot dig med öppna armar.

- Jag visste att jag hade väntat på Maria hela mitt liv, så jag kunde inte låta henne försvinna. Jag stod inte ut med tanken att inte få leva med henne.

- Min relation var dålig, en riktig återvändsgränd. Trots att man älskar sina barn kan man inte använda dem som murbruk i ett förhållande, säger han.

Mikael var förlovad sedan tre år och hade ett spädbarn och en tvååring.

Maria hade då varit gift i över tio år och hade två barn, fem och åtta år gamla.

- Jag och min dåvarande man hade ett dåligt äktenskap och gått i familjeterapi, säger hon.

Måna om barnen

Passionens mörka baksida är sorg, bedrövelse och personliga kriser för omgivningen. De visste att de skulle göra illa så många människor.

Men de hade inget val.

Och båda var de måna om att ha en fortsatt nära kontakt med sina respektive barn.

- Vi älskar dem och har en varm relation till alla fyra. Visst har det varit slitningar med våra respektive expartners, men barnen behöver båda sina föräldrar.

Efter dryga tio år håller passionen fortfarande i sig:

- Vi jobbar på förhållandet, gör mycket tillsammans, vi åker på weekend-resor. Vi är bästa vänner och umgås med varandra. Det är ett recept som är värt att dela med sig av, säger Maria och Mikael Skiddi.

Ulla-Lene Österholm