Kärlekens ABC – bara för killar

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
GER KILLAR KOLL Manne Forssberg har skrivit Kukbruk, en sexualupplysningsbok för killar som inte vågar fråga. ”Den handlar om allt som jag undrade över i de tidiga tonåren”, berättar han.
RELATIONER

Nu ska tonårskillar få svar på sina frågor om sex, kärlek och relationer. I boken Kukbruk.

– Många äldre män kan nog också lära sig en del, säger författaren Manne Forssberg, 20.

Fler böcker med tips till tonårstjejer har kommit de senaste åren, men inga till grabbarna.

Det ville Manne Forssberg ändra på.

Redan som 15-åring förstod han att män behöver hjälp för att lära sig prata om känslor.

Därför startade han en samtalsgrupp för killar på sin skola.

Ett skämt

– Ungefär hälften av dem som kom på det första mötet trodde att det var ett skämt och kom aldrig tillbaka. Andra hälften kom tillbaka och vi hade många givande samtal. Jag tror att vi alla lärde oss något, säger han.

– Jag upptäckte att det fanns böcker för tjejer, men inte för killar. Eftersom grabbar också har frågor om sex och samlevnad bestämde jag mig för att skriva boken.

Han menar att många killars problem är att de inte vågar ställa frågor som är känsliga.

– När en tonårskille frågar om sex eller kärlek avslöjar de sin okunskap och det gör dem sårbara eftersom många lever med bilden av att de borde veta allt.

Även jämställdhet

Hans bok handlar om allt från sex under mensen, onani och att vara KK (knullkompis) till snoppstorlek, homofobi och porr.

– Den handlar om allt som jag undrade över i de tidiga tonåren. En stor del av boken är gammal hederlig sexualupplysning, säger Manne Forssberg.

Men den handlar också om jämställdhet.

– Eftersom jag tror att många killar kan bli intresserade av boken på grund av att den handlar om sex är min förhoppning att de även tar mina jämställdhetsvärderingar till sig.

Mannes råd till unga killar

Nils Olauson