Allt fler unga flickor har självmordstankar

Bris larmar: Tredubblad mejlskörd från flickor som har tröttnat på livet

RELATIONER

Förra året fick Bris ett tusental mejl som innehöll tankar om självmord. Det är nästan en tredubbling jämfört med året innan. De flesta kommer från unga tjejer som skriver att de inte vill leva längre.

– Det är väldigt allvarligt. De tycker att livet inte är värt att leva för att ingen bryr sig, säger Gunnar Sandelin, presschef på Bris.

I dag presenterar Barnens rätt i samhället, Bris, sin årsrapport. Framför allt är det den stora ökningen av e-post om självmordstankar som oroar.

”När 12-13-åringar ger uttryck för en stark längtan bort från denna värld och ser självmord som en lättnad är det dags för regeringen att göra en storsatsning på förebyggande åtgärder”, skriver Bris generalsekreterare Göran Harnesk och presschef Gunnar Sandelin på DN Debatt i dag.

87 procent av mejlen kommer från flickor. Många har tänkt på självmord i flera år och några har också gjort flera självmordsförsök.

– Unga tjejer mår mycket sämre nu än vad de gjorde för fem år sedan. Samhällsklimatet är hårdare med stress och krav på att vara sexig och framgångsrik. De vuxna som såg de här barnen tidigare, kuratorer och psykologer, finns inte längre, säger Gunnar Sandelin till aftonbladet.se.

Litar inte på vuxna

Han berättar att e-postbreven visar på en genomgående misstro mot vuxna. Många har haft dåliga erfarenheter av professionella personer som lärare och annan skolpersonal, andra vill inte att föräldrarna ska veta.

– Barn litar inte på vuxna längre. Regeringen måste göra en storsatsning. Istället för att rusta ner måste man satsa på att sätta barn i fokus. Annars riskerar vi att få en ny generation som inte ens vill leva.

En annan orsak till den stora mejl-skörden är de nya möjligheterna att kommunicera via internet. Bris-mejlen har skapat en ny kanal för tjejer som tycker det är svårt att berätta om sin utsatthet via telefon.

”Ge aldrig upp om ditt barn”

Här är ett exempel på hur ett brev till Bris-mejlen kan se ut (hämtat från DN-debatt). Konstruerade men representativa uppgifter har satts ihop för att garantera det enskilda barnets anonymitet.

"Varför ska man leva om det blir lättare om man bara dör . . . skär mig hela tiden, ingen ser. Kuratorn och psykiatrin är bara skit. Det hjälper ju inte. Jag mår ju aldrig bra . . . det känns som om alla polare också skär sig så de har nog med sig och orkar inte med mig. Är det verkligen så här livet ska vara? Allt känns meningslöst eftersom jag har bestämt mig för att dö. På kvällarna ligger jag och gråter. Ibland när jag känner mig glad börjar jag tänka på att jag mår kass och då känns det skit igen. Hjälp mig snart orkar jag inte med detta längre." (Flicka, 15 år)

Vad kan man göra som förälder?

– Det viktigaste är att aldrig ge upp. Du måste finnas där, även om ditt barn inte bekräftar dig som förälder. Alla våra rapporter visar att barn behöver sina föräldrar och vill ha tid med dem. Visst kan det vara det tufft, men ge inte upp, se ditt barn, säger Gunnar Sandelin.

Kontakt

Barnens Hjälptelefon: 0200-230 230

Jenny Lindblom