”Jag sökte jobb som telefonhäxa”

RELATIONER

För 18:70 i minuten får tusentals svenskar sin

framtid spådd i kristallkulor och tarotkort. Seriöst? Lurendrejeri? Eller bara underhållning?

Söndags Terri Herrera Eriksson har synat

sibyllorna i luren.

Foto: PER BJÖRN
FRAMTID PÅ LUR Söndags Terri Herrera Eriksson gav sig in i spåbranschen.

Företaget Tarot Queens söker astrologer, runtydare och tarottydare. 15 platser. Har du god intuition och vana vid att spå och rådge? Platsannonsen på Arbetsförmedlingens hemsida väcker min nyfikenhet.

Under de senaste åren har spålinjer slagit igenom rejält. På nätet, i veckotidningar och på text-tv ser vi företag med namn som Tarotmästarna, Spirituella linjen och Änglacirkeln lovar att de kan se och vägleda oss in i framtiden. Priserna ligger på mellan 17 och 20 kronor per minut.

- Vi har 40-45 aktiva spåkvinnor och tar emot 600-800 samtal per dag, säger Ann-Louise Larsson på Tarot Queens. Lönen är 3:50 per talad minut och eftersom det är psykiskt jobbigt att spå så får du boka upp dig på max 30 timmar i veckan.

- Om jag bokar upp mig på ett pass och ingen ringer, får jag ingen lön då? undrar jag.

- Vi kan säga såhär. Ringer ingen på en timme, så blir det naturligtvis ingen lön, men nästa timme kan det ringa hela tiden, svarar Ann-Louise.

- Vad kan jag tjäna då?

- Det beror på hur bra du är, och om du jobbar upp en kundkrets.

- Ska man försöka hålla kvar folk så länge som möjligt?

- Absolut inte! Drar ett samtal ut till 30-40 minuter bryter vi. Vi är ett seriöst företag.

I samråd med min chef bestämmer jag mig för att göra en klassisk wallraff - jag ska söka jobb som spåkvinna.

Jag skickar iväg en ansökan med några halvlögner om min bakgrund som mystiker - jag tände faktiskt en och annan rökelse under tonåren och lät hennafärgade new age-väninnor spå mig i kort. Därefter är det dags att göra ett test. Tarot Queens personal ska se om jag har gåvan.

- Det du säger ska ha relevans. Och kom ihåg - det är ett ensamt jobb, du måste vara mamma, kurator och ha mycket skinn på näsan, varnar Ann-Louise Larsson.

- Inga problem, jag tycker om att prata med människor, kvittrar jag.

Problemet är bara att mina kunskaper i tarottydning är obefintliga.

För att förstå hur en spådom kan låta ringer jag och blir spådd av siaren Jack. Han får i uppdrag att berätta hur mina närmaste sex månader kommer att se ut.

- Du har en andlig utveckling som pågår just nu. Det ser ut som om du kommer att fördjupa dig mer i fast lära. Buddism, kristendom, schamanism eller så.

- Hmm, säger jag och tänker att det är lika osannolikt som att jag kommer att byta kön.

- Ekonomin ser tung ut framöver. Men oroa dig inte, du har lösningen inom dig.

Fel. För första gången i mitt liv ser ekonomin ljus ut, eftersom både jag och min man äntligen har avslutat våra studier och föräldraledigheter och jobbar båda två.

- På jobbet ser jag ingen stor förändring. Visa tålamod och kämpa på.

Helt fel. Jag ska sluta om ett par veckor.

- Jag får fram två flickor, fortsätter tarotmannen. Är det dina döttrar?

- Njae, svarar jag. Jag har en dotter.

- Okej, det kanske är en dotter. Jag ser en rebellisk personlighet, som börjar bryta sig ut, gå en ny utbildning och börja ett nytt jobb som skapar konflikt hemma.

Samtalet börjar bli komiskt. Min dotter är 1,5 år och dagisbarn.

- Blir det några resor för mig framöver, frågar jag, trots att jag vet att det blir det, eftersom biljetterna ligger hemma och väntar.

- Nej, tyvärr så behövs du i din närhet.

Resultat: inte ett rätt. Notan: 131 kronor för sju minuters samtal.

Efter samtalet med Jack känner jag mig lugn. Det verkar inte vara så svårt att jobba på ett tarotföretag. Jag ringer min spåkunniga väninna Katrin och vi sitter en eftermiddag och går igenom tarotkortlekens 78 kort. Minikursen avslutas med att jag gör en läggning för henne och Katrin är nöjd med sin elev.

Efter ytterligare lite övande känner jag mig redo att göra tarottestet per telefon för Ann-Louise Larsson.

Jag uppmanas att lägga det keltiska korset och berätta om hennes situation just nu. Jag vänder på kort efter kort, berättar om inre utveckling och oväntade telefonsamtal, precis som jag har lärt mig. Men jag imponerar inte.

- Du kan kortens betydelse bra, men du måste lita mer på din intuitiva förmåga. Återkom om några månader.

Fan! Där rök min wallraff. Jag hade inte gåvan. Samma dag som jag beslutar att lägga ner ser jag en ny annons på Arbetsförmedlingens hemsida: Häxa. 20 platser till Häxligan AB. Du ska vara glad, öppen, skojfrisk och spåkunnig.

Here we go again.

Kan man reklamera en spådom?

Terri Herrera Eriksson