”Man måste prata sönder folk”

Marja, 30, jobbade på en spålinje - men fick nog

RELATIONER

Marja, 30, började på en spålinje för att testa sina kunskaper och tjäna lite extra under studierna.

Kunskaperna var det inga problem med. Däremot uteblev pengarna.

- Jag fick en månadslön på 2 300 kronor före skatt, trots att jag jobbade varje dag mellan 8 och 15, säger Marja.

Foto: PER BJÖRN
FRAMTIDEN? Tarotleken har använts som spåkort sedan medeltiden. Nu är det spålinjerna som använder korten för att spå folk via telefon.

Marja har arbetat på två olika spålinjer i sammanlagt åtta månader. Hon har alltid spått folk i sin omgivning och tänkte att det skulle vara kul att testa om det funkade att spå okända människor per telefon, något som hon tidigare hade varit skeptisk till.

- Men det funkade rätt bra, så just det var inget problem, säger Marja.

Däremot tyckte hon att kontakten med kunderna ofta var jobbig.

- Vissa var toppen. De satt och antecknade allt och ringde tillbaka för att berätta vad som hade stämt och vad som inte hade det. Men sen hade vi de andra. De som ringde från spåtant till spåtant och ville ha en ny spådom eller få den förra bekräftad. Jag fick riktigt knäppa frågor som "är husets ande kär i mig?"

- Många ville veta precis exakt vad som skulle hända och ville ha råd vid svåra livsval. Men jag ville vara seriös och berättade bara hur alternativen såg ut. Därför blev jag inte så populär.

Marja arbetade varje vardag mellan 8 och 15. Hon vågade knappt gå på toaletten av rädsla att missa samtal - man kan få sparken om man gör det. Men ofta blev det bara några minuters samtal per pass, så lönen blev inte mer än 2 300 i månaden.

- Det finns folk som tjänar mer. Till exempel de som tar kvällspass och de som drar ut på samtalen för att få mer lön. Många blir ju desperata och måste dra in pengar.

- Jag har tidigare jobbat som telefonsäljare. Egentligen är det inte så stor skillnad. Båda jobben handlar om att pracka på folk saker. Som spåtant måste man ha välsmort munläder och prata sönder människan som ringer.

Sex, dejtning och spel blandas med spådomar

Fakta/spåbranschen

ARTIKELN HANDLAR OM