Snacka om jojo- bantning, Anna Nicole!

Skandal- drottningen är tillbaka – smalare än någonsin

1 av 2 | Foto: AP
2004 55 kg Anna Nicole gör entré och stjäl showen för designern Betsey Johnson under New Yorks modevecka i januari i år.
RELATIONER

Ena dagen kurvig Marilynkopia, nästa dallrande brylépudding och nu avmagrad Rickard Engfors look-alike.

Anna Nicole Smith är inofficiell världsmästare i jojobantning. Eller som hon själv uttrycker det:

— Mitt liv är en berg-och- dalbana — så håll i dig och njut av åkturen!

Hon är tillbaka! Det är Anna Nicole Smiths nya slogan som frontfigur för det koffeinspetsade bantningspillret TrimSpa. Men egentligen är det precis tvärtom. Sällan har det varit så lite Anna Nicole i världen som just nu. Inte mindre än 36 kilo kurvor har försvunnit det senaste halvåret om man ska tro på företagets uppgifter. Och frågan är: När de generösa formerna försvunnit, vad finns då kvar av den skandalomsusade sexsymbolen?

Hennes namn är falskt. Hon föddes som Vickie Lynn Hogan i USA:s allra fattigaste trasproletariat, hoppade av skolan och flyttade från sina alkoholiserade föräldrar när hon var 15 och gifte sig, fick barn och skilde sig innan hon fyllde 18. Det var inte flott nog åt modevärlden så den mer glamorösa Anna Nicole Smith uppfanns av modechefen Paul Marciano när hon blev modell för hans jeansmärke Guess 1992.

Det blonda håret kommer från en flaska. Födelsemärket på kinden är ditmålat för att efterlikna den stora idolen Marilyn Monroe. Ett tag hävdade Anna Nicole faktiskt att hon var Marilyn Monroes okända barnbarn, trots att Marilyn dog 1962, fem år innan Anna Nicole föddes.

Den berömda bysten är inte som hon först sa en naturlig följd av barnafödande utan resultatet av bröstförstoringsoperationer. Så många att hon enligt egen uppgift har förlorat räkningen.

Själv har hon uppgett att hon innan Playboy upptäckte henne arbetade som affärsbiträde och servitris på en snabbmatsrestaurang. I själva verket var hennes primära inkomstkälla att dansa topless på en strippklubb. Men det var hon tvungen att dölja eftersom Playboy har som regel att inte utse strippor till playmates.

Det var med utnämningen till månadens Playmate i maj 1992 som hennes stora genombrott kom. Anna Nicoles kurviga uppenbarelse slog ned som en blixt i det anorektiska 90-talet. Inte på 20 år hade en så storväxt kvinna poserat i tidningen. Och trots att hennes BMI faktiskt låg i underkant av det normala (Anna Nicole är 179 cm lång) uppfattades hon som en positiv motkraft till det allt magrare skönhetsidealet. Själv sa hon i en intervju:

– Magra modeller ser så ohälsosamma ut ?Vem vill krama ett skelett?

Genomslaget blev enormt. Anna Nicole värvades som modell för Guess jeans, fick filmroller, gifte sig med oljemiljardären J Howard Marshall och blev utsedd till Playmate of the year. Amerikanska tidningen People lyfte fram henne som en förebild, ”sexig, framgångsrik – och 70 kilo tung”. I Sverige orsakade hon trafikkaos i jultrafiken som H&M:s underklädesmodell. Men också debatt. Många såg bakom kurvorna och tyckte att hennes poser påminde lite väl mycket om dom hon haft i Playboyutviken.

Sexsymbolen stod på toppen men skulle snart ramla utför en kraftig nedförsbacke i den berg-och-dalbana som är hennes liv. Ryktet gick om vilda fester och Anna Nicole vårdades flera gånger för överdoser. Hon arresterades för förargelseväckande beteende efter att ha visat sig naken på en strand i Bahamas. Och när hennes rike make dog 1995 inledde hans släktingar en kamp om miljardarvet. (Först sju år senare slutade processen i en uppgörelse som gav Anna Nicole 89 miljoner dollar.) Samma år som maken dog dömdes dessutom Anna Nicole att betala sin före detta barnflicka en miljon dollar i skadestånd för sexuella övergrepp.

Hur hon tröstade sig? Genom att äta skulle det visa sig på Oscarsgalan 1996 när chockbilder på en uppsvälld Anna Nicole kablades ut runt världen. Skadeglädjen visste inga gränser. Men ett år senare var hon tillbaka, 60 kilo smalare och deklarerade:

– Titta på mig. Jag är i bättre form, sötare, kurvigare och mer samlad än jag någonsin kan minnas – inte för att jag minns så mycket av de senaste åren.

Sedan gick det, som det brukar göra för jojobantarna, raskt uppåt igen. Och när dokusåpan om hennes liv, ”Anna Nicole show”, började sändas 2002 kunde vi återigen förfasa oss över hennes vikt som närmade sig 100 kilo. Men programmet gjorde succé.

Kanske är det så att i en värld där vi ständigt möts av budskapet smal är vacker, där självkontroll är mantrat för dagen och chips djävulens förlängda arm, fyller någon som Anna Nicole en trösterik funktion. För vi blir ju, precis som hon, (oftast) allt fetare.

Då kanske det behövs en kvinna som vågar säga något så banalt men ändå mänskligt som:

– Jag älskar snabbmat. Min favoritpizza är en med dressing och ketchup.

Så vad händer nu? Vilken dragningskraft har den nerbantade Anna Nicole? Hur sexigt är självkontroll? Men den mest relevanta frågan är nog ändå: Hur länge kommer hennes nya vikt att hålla?

Sexsymbolens historia talar sitt tydliga språk. En gång jojobantare, alltid jojobantare. Så ta det lugnt, snart rungar nog återigen hennes skamlösa stridsrop:

– Jag är fet – och vacker!

Anna Larsson